Hvordan bliver man gravid når man er En Gammel Dame – om IVF

Når du er vildt, overdrevet gammel (dvs over 38-40 år) skal du ikke prøve ret længe at blive gravid af almindelig sex. Eller for den sags skyld af ualmindelig sex, som dog skal være vaginal og involverende (mindst) 1 stk mand. Eller som minimum sæd fra 1 stk mand.

Medmindre du har PCO eller du overholder en stram diæt bestående af f.eks.  1 pk toastbrød, 5 energidrikke og 20 grøn look om dagen, er der ikke så meget at hente på livsstil.

Siger jordemoderen som har født med et utal af unge damer, hvis daglige indtag var lige præcis den kombi.

Men Nanna Stigel (nannastigel.dk) er et godt sted at gå hen/en god bog at læse mht kost og fertilitet.

Alverdens alternative ideer om at invitere en sjæl ind i sit liv (så den skal vælge dig som mor, you know) tænke positive tanker, akupunktur, gode energier, økologisk frugt, kosttilskud, yoga, meditation og FREM FOR ALT IKKE ØNSKE DEN BABY FOR MEGET (hvor sidder off-knappen på at ønske en baby??, jeg kan i al fald ikke finde den) ….kan man fint afprøve et meget begrænset stykke tid.

Det er så super meget rarere at meditere og spise frugt end at smide større antal 1000-krone sedler efter fremmede mennesker som skal gøre smertefulde og muligvis ineffektive ting ved ens underliv og stolthed.

Men træk den ikke for længe.

Vi prøvede ½ år selv, før vi stillede hos min skønne privatpraktiserende læge. Vi var noget slukørede, for vores track-record var 6 graviditeter de sidste 14 år, hvor vi var blevet gravide i FØRSTE forsøg – resulterende i 4 børn, 1 spontan abort og 1 dødfødt barn.  Vi syntes, vi var Mr og Ms Frugtbar.

Men nu stod vi så hos lægen for at høre hvad vi kunne få af offentlig betalt hjælp. Det kunne hun svare kort på: Ingenting.

Og Ja: Så blev jeg helt usundt og unaturligt gravid med IVF.

Hvorfor fortæller jeg offentligt om det – når det på et eller andet plan havde været sejere og mere øko og undgå det emne, som om vi bare lige havde lavet den baby selv??? Og er der ikke stadigt lidt tabu på at blive gravid med IVF? Især når man ALLEREDE har en redefuld hjemmedyrkede unger?

Fordi jeg har 2 budskaber: Kom igang med de børn i tide og hvis du ikke kom i gang i tide: gå 100% all in, skrap de penge, det mod og den stædighed sammen og GO FOR IT.

Smid principper og klidmosterri ud af vinduet hvis du/I vil have det barn.

Denne baby kostede os 3 IVF forsøg i Danmark, 1 IVF forsøg i Spanien og endeligt 1 IVF forsøg i Rusland.

Det er dyrt – jeg forventer min baby bliver født med et lille vådt reklamebanner hvorpå der står SPONSORED BY POWERCARE. For hver gang en ny ”pakke” skulle købes hos den ene eller anden klinik, tog jeg ekstravagter på hovedstadens betrængte fødegange for et vikarbureau.

Til dagligt er jeg fast jordemoder på Storkereden Holbæk (storkereden.nu), som er et fantastisk sted både at føde og arbejde, men faktisk var det også lidt fedt at være inde på specialafdeling og løfte i flok.

Hvis du vil tage den økonomiske spænding ud af festen så køb en “få levende baby eller 80 % af pengene tilbage”-pakke. Den fåes kun i udlandet, men betyder en hel del for klinikkens holdning til behandlingen: Får de deres penge når de har smidt et par æg op i mørket eller først når der er røget en baby ud sammesteds?

Bliver man her på kontinentet (men flyver østpå til Rusland) klares den slags til danske priser, tager man vestpå til USA er det ca 5X prisen.

Ellers foregår IVF allevegne ved at du bliver fyldt med hormoner, hvorefter du får en ægløsningssprøjte og en venlig læge stikker rundt oppe i bunden af din skede med en 2-vejsnål (glem hvad det er, men den er tyk) og udtager æggene. Du kan enten bliver lokalbedøvet i skeden eller sove dig igennem de 10-15 minutter det tager. Her har vi den klassiske pest eller kolera-situation: Vil du være megasløv af bedøvelsen flere i dage efter eller have smerter 15 minutter?

Om ægudtagning, påskeharer og lamaze:

Vælger du narcosen går du glip af en glimrende træning i at mestre smerter – smart som forberedelse til fødslen – og fornøjelsen af at høre laboranten råbe ude fra rummet ved siden af ”vi har et æg,…og et æg…der var et æg…” som om du er en anden påskehare, der strøer om dig på en græsplæne.

Jeg valgte den bløde mellemvare, hvor jeg lavede gispe/lamaze/smertefri fødsel/fantastisk fødsel-vejrtrækning gennem udtagningen, mens min mand talte mig igennem minutterne. Forinden var jeg dog blevet forsynet med en venflon/nål i hånden, så jeg kunne bede om at blive sprøjtet i drømmeland, hvis det blev for meget.

Det blev det kun i Madrid, hvor de rodede rundt i mit underliv og trykkede mig på maven. Bare lokalbedøvelsen gjorde sindssygt ondt at få lagt.

Jeg lavede gispe-vejrtrækning på livet løs og klemte Irenes hånd, for min mand måtte ikke komme med (på grund af hygiejne, mænd er åbenbart nogle beskidte typer). Irene var en sød braziliansk patientkoordinator med rare brune øjne og en stemme som smeltet chokolade. Selv hun så lidt rystet ud og min forviste mand kunne høre mig skrige 3 lokaler væk.

Jeg nåede ikke at blive bedøvet, men bagefter lå jeg og pustede som en arrig kat, der lige var sluppet ud af en transportkasse.

Exit æg

Når æggene er ude, bliver de så befrugtet og de pæneste af dem sat op på 2. dagen her i DK og 5. dag alle andre steder.

Undervejs møder du følgende venner:

Nedregulering-hormoner – forsmag på overgangsalderen. Får een til at overveje om man kan nå en kønsskifteoperation, sådan på falderebet?

Modne-mange-æg-sprøjter: Sørger for at du modner mere end 1 æg – ret handy – og gør dig ulogisk træt.

Ægmodningssprøjter: Sørger for at modne æggene færdige. Så du har fornøjelsen at at stikke dig ikke bare én gang i maven hver aften, men 2 gange. Hver gang jeg havde gjort det, så jeg mig omkring for at få øje på æreskommiteen der stod klar med en medalje, hornorkester eller bare en baby, til mig.

Men de kom aldrig.

Ægløsningssprøjten: Timer din ægløsning med din ægudtagningstid.

Østrogen: Giver både kvalme og får dig til at ville spise hele verden på én gang. Gør det modsatte ved din vægt end de førnævnte 20 grønne look om dagen. Og gør én ofte tudevorn.

Progesteron (mit private hade-hormon): babyklister – holder babyen inde i din livmoder. Giver stakåndethed, udspilet mave pga tarmene, forstoppelse og hindrer indimellem din mavesæk i at tømme sig på anden måde end at brække sig. Man kan også få åreknuder af det.

I Rusland sparer de ikke på krudtet og der skal man stikke sig selv i ballemusklen, dvs RØVEN – hvilket på få dage giver den flotteste rødbulede bavian-mås.

Noget så dagligdags som et toiletbesøg bliver noget af en adventure når ens glatmuskulatur/tarmperistaltik pludselig bestemmer sig for ikke at fungere mere pga Progesteron. Overhovedet.

Igen blev jeg stamkunde på apoteket hvor de udemærket kender mig, efter jeg har hentet for på den forkerte side af de 50.000 kr fertilitetsmedicin.

Nu dukker de mandlige ekspedienter sig, når jeg kommer ind for at få hjælp til at løse kapitel 178 af min forstoppelses-saga. Som efter kort tid udvides til en forstoppelse- og hæmoride-saga.

Men deres kvindelige kollega retter på tørklædet og kaster sig ud i rådgivningen med saglig mine og stor empati. #hurrafordetmultikulturelledanmark

Hormonella

Min mand er flere gange blevet spurgt om jeg ikke blev lidt uligevægtig og depressiv af alle de hormoner – han svarer klogelig nej, men jeg siger, at jeg til skam daglig, inden jeg startede på nogen hormoner, ALLEREDE VAR EN PÅSTÅELIG & OPFARENDE GNAVPOTTE med eller uden hormoner. Så jeg kunne ikke spore den store forskel. Men selve det at prøve på at blive gravid uden at blive det gik ud over humør og overskud.

Eller endnu værre: blive gravid og så abortere/tabe barnet.

For jeg har det lidt stramt med at kvinder konstant mistænkes for at være hormonelle hystader, mens mange mænd opfører sig KONSTANT totalt debilt, voldeligt og hjernedødt på testosteron eller nedgang i testosteron.

Køb ikke hormon-myten ”KUN FOR KVINDER – I ALLE ALDRE”. Lad være med frivilligt accepterer et stempel som hormonhystade bare fordi du er teenager, har PMS eller er i overgangsalderen: Der er stadigt rigeligt uretfærdighed, som kvinder fuldt berettiget SKAL flippe ud over, både i verden, i deres private og offentlige liv, uden at få skudt i skoende de bare er uberegnelige pga. kvindelige kønshormoner.

Amen

Hvis du tænker ”altså sådan vil jeg ikke behandle mig selv, så kan det være lige meget med den baby” så husk at du laver de samme attentat-hormoner på dig selv når du er gravid, uanset hvordan du blev det.

Jeg blev gravid et par gange på IVF, uden at der kom andet end voldsomme blødninger og en enkelt missed abortion med tilhørende udskrabning i uge 10 ud af det. Jeg udgød hvad der føltes som litervis af blod og tårer uden at se skyggen af baby.

The end

Til sidst tog vi til udlandet for at få sorteret æggene. Det foregår ved at 5. dags æggene, som er 100 celler får plukket 2 fra (æggene/embryonerne mangler åbenbart ikke de 2 celler). De 2 celler så tester laboratoriet på for at se om det æg har normale gener. Det tager nogle uger, som æggene tilbringer i en fryser. Så bliver et eller to af dem med normale gener tøet op og sat op i livmoderen.

Efter 1,5 år med IVF, er jeg nu gravid og mest af alt lettet over at der pt ikke er nogen læger der roder, stikker og scanner oppe i mit underliv. Men hvordan beholder man en graviditet, når man nu er En Gammel Dame? Læs mere i næste uge….

4 Replies to “Hvordan bliver man gravid når man er En Gammel Dame – om IVF”

  1. Tak for at du deler. Det er virkelig interessant og jeg glæder mig til at følge med. -Og hvor er du sej, Karen ?❤️

    1. Åh Nadia, hvis jeg er sej er du SUPERWOMAN! så meget respekt for dig og dit moderskab kh Karen

  2. Ja hvorfor ska andre blande sig i om man har fået børn nok.
    Jeg ønskede 4, fik 2 og 2 børnebørn.
    Der er dem der bare får børn uden at tænke om de virkelig ønsker børnene og gider ofre tid på dem. Jeg har født med og som sundhedsplejerske støt på børn som sejle deres egen vej.
    Med jeres indsats har virkelig ønsket dette barn. Tillykke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait