Empowerig eller disempowering?

Blogindlæg om disempowering, hvad folk skrev og sagde, da jeg blev oversvømmet med kommentarer på min sidste (skrevne) blog om at nøjes Affinde sig med eller udfordrer skæbnen? , samt om empowering: om babyshowers, motherblessings incl en DIY opskrift og om hvad der er af magi at hente i sådan et arrangement.

Har du set en overskrift i BT i retning af “Omgivelserne i shock: Ægtepar vil have et barn til”???

fællesbord

Jeg fik så meget feedback på mit sidste blogindlæg Affinde sig med eller udfordrer skæbnen?om at en del folk bare ignorerer graviditeten – de snakker videre om noget andet. Siger ikke til lykke og efterlader os som spørgsmålstegn: hvad foregår der? Er det pinligt dette her? Skal vi skamme os? Er det for meget mærkeligt at et ægtepar får et barn til? Vi planlægger ikke et mord/bortførelse, at slippen en pandemi løs på menneskeligheden eller et terrorangreb….bare at producere ca. 4 kilo uskyldigt menneske som vi har plads til, hjerterum til og råd til at opfostre.
Det kom der mange reaktioner på – mange søde venner som forsikrede at de ville støtte mig hvis det denne gang også gik galt, en del undren over at nogle blander sig og en del genkendelse på at få privat eller faglig røvfuld/blive udelukket for at følge sine private/faglige drømme, overbevisninger og ønsker. Indenfor lovens rammer. Der var mange eksempler i min indbakke på kvinder som GENKENDTE at få voksenskældud og miste bunkevis af venner, fordi de havde gjort hvad de rent privat havde lyst til og brug for. Og få mere end 1,8 barn var helt klart en topscorer, efterfuldt af skilsmisse fra en (på ydersiden) venlig og perfekt mand. Der synes jeg godt nok man er langt inde i privatsfæren (mere om børn i overdreven mængde senere): Hvis man tror man kan vurdere hvem er the bad guy i andres parforhold, er man på fucking dybt vand. Men også flytning til drømme-lokationen, jobskifte, karriere beslutninger og ideologi omkring sit fag kan åbenbart afstedkomme en masse ballade og kold luft. KONKLUSION: MINE DAMER OG HERRER – VI HAR AT GØRE MED ET STRUKTURELT PROBLEM!! Mange, ikke alle, synes stadigt kvinder skal nøjes og affinde sig, ligesom de skal slappe lidt af overfor klap i røven uden at lave me-too og at tjene en 1/3 af mændene, uden beklage sig eller forlade faget. Det må vi lige ud og lave om på, er I klar?


Kodeordet er udelade at presse andre til at affinde sig, tåle, nøjes med, acceptere, underordne sig, leve med det NÅR DET IKKE ER NØDVENDIGT – og fx at acceptere at venindens/kollegaens/naboens/datterens søde mand ikke er til at leve sammen med, at hun ønsker lavet kosmetisk kirugi eller få 10 børn. Selvom man ikke en enig.

Så kom der gode råd om vandtæt MC-tøj (tak for dem) og denne perle af en religiøs pointe:
”Kære Karen
Jeg er der for dig hvis du mister babyen igen – hvad jeg ikke tror du gør. Jeg synes ikke det er hybris. Du er i øvrigt kristen, ikke græker, og så det er en slags tillid til Gud, ikke hybris. Vi må gerne stole på at Gud har gode planer for vores liv.”
Videre citerer hun Jeremias Bog kap 29, vers 10: “Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb. Råber I til mig, og går I hen og beder til mig, vil jeg høre jer. Søger I mig, skal I finde mig. Når I søger mig af hele jeres hjerte, er jeg at finde, siger Herren”.

Ja jeg kan ikke sig andet end at Jeremias og jeg er enige, lige her i al fald.

Gode grunde til at ignorere graviditeten og ikke sige til lykke – eller hvad jeg havde gjort galt.


Jeg fik selvfølgeligt også respons fra folk som tålmodigt forklarede mig hvad jeg gjorde galt:

 • Jeg er for åben! Tja hvis det var meningen at jeg skulle at holde min graviditet hemmelig også efter jeg var 22. Uge og stor som et hus, er det jo helt korrekt. Nogle flere teltkjoler kunne måske have udsat offentliggørelsen helt til uge 25-26.
 • Jeg har vækket jalouxi. Jeg er sgu også jaloux på nogle af mine veninders løn, saunaer, ubesværede fertilitet eller at de er vildt sjove og social kompetente fx, så fair nok.
 • Jeg har vækket reaktionen “Nu må du da være færdig med at få børn”, “I har da børn nok” (kvinder-skal-nøjes-alarm)
 • Jeg er under mistanke for at være sådan én der ikke kan stoppe med at få børn (det er åbenbart noget meget slemt, på linje med massemorder). Til det vil jeg sige at hvornår man har børn nok er ret individuelt og afhænger også af ting som fx forældrenes interesser i livet og hvor omgængelige de respektive børn er. Skrækbilledet er kvinden der er forelsket i selve det at få børn og ikke kan/vil stoppe. Hun får for mange og hendes børn ikke bliver passet godt nok. Jeg har ikke mødt ret mange af denne arketype, for såååååå irrationelle er kvinder som regel ikke. Men jeg tænker det er et nedarvet folkeminde fra den tid hvor “for mange børn” var en stor problematik indtil der var nogenlunde effektiv og tilgængelig prævention fra 1930’erne og frem. Ordentlig prævention dukkede ikke op før 1960’erne og der var stadigt så mange bivirkninger at fertile typer stod med problemer (læs: uplanlagte børn) helt frem til den fri abort i 1973, som undertegnede undveg på millimeteren.
 • Der var også nogle der forklarede mig at det nok havde været synd for mig meget længe, og det var nogen folk sikkert trætte af – uden tvivl og det er vel fair nok at der er en udløbsdato på omsorg

1000 tak for al feedback – kom endeligt med mere. Videre til ugens emne:

Empowering: Babyshower og motherblessing, hvad går det ud på?

Da jeg fik mine første 2 børn holdt mine veninder et babyshower for mig: De arrangerede en overraskelsesfest for mig da jeg var højgravid med hygge, god mad (sammenskudsgilde) og en masse gaver. Man ser det tit i amerikanske film. Ved mit 3. barn var motherblessing’en kommet til byen fra USA og en veninde inviterede mine andre veninder til denne pendant af et babyshower: Det er en overraskelsesfest, hvor nogle kvinder samles om den gravide, men denne gang kommer de ikke med sparkedragter og fondantpyntet kage men med positiv energi til at føde på. Der er mange udgaver af det, men veninderne kommer måske alle med perle, eller noget andet som kan bruges som en perle, til en halskæde den fødende kan have på under fødslen, for at blive mindet om at hendes veninder og pårørende har hendes ryg, også under selve fødslen. Eller alle deltagere får en rød snor bundet om håndleddet som symboliserer navlesnoren, og går med denne snor til de hører fødslen er vel overstået for at sender moderen energi. Man kan også blive bedt om at dele en oplevelse, stor eller lille, som gjorde een stærkere som kvinde/menneske. Tit bliver den gravide masseret, malet på maven og drysset med rosenblade. Og så er der sammenskudsgilde eller mad ude fra.

billedede taget af min fødefotograf (GLÆD DIG) https://natalydauer.com/da/vigtigste/

Ved mit 4 barn var vi i Holland omkring graviditetsuge 30, hvor mine hollandske veninder og familie holdt et skønt babyshower for mig. Men kort tid efter var min far døende og det var svært for nogen at arrangere noget for mig i Danmark, da jeg sad en stor del af tiden op OUH og snakkede til min far, som lå i respirator og ærligt talt ikke sagde så meget igen, afbrudt af pauser hvor jeg øvede min smertefri-fødsel-vejrtrækning ude på pårørende-toilettet. Men jeg endte med at presse det ind i min 40 års fødselsdag, som lå dagen inden fars bisættelse. Min far døde da jeg var i 38. uge og nåede aldrig at se vores søn, som ligner ham virkeligt meget, men sådan er livet og døden nogle gange flettet sammen på mærkelige måder.

Dette er præcis også motherblessingens kraft: Man forholder sig til det sårbare og det stærke ved at skulle føde og give liv. Og gør noget, vi kvinder sjældent gør: Fejrer vores skabelseskraft, håbet og livet. Denne gange havde jeg også selv inviteret til en motherblessing mellem 2 eksamener og på kanten til sommerferien, for at hjælpe mig med at afslutte denne forfærdelige graviditet på en god måde og være med til at hjælpe min fjerde datter til at træde ind i denne verdens storhed og magi.

Mavemaling

Jeg havde været med til og arrangere mange babyshowers og motherblessings for veninder i 20 år, og for ca. 15 år siden begyndte jeg at tegne baby op, på den måde den lå, på mors maveskind, som en del af hyggen og i øvrigt også til mine jordemoderkonsultationer på arbejdet (hjemmefødselsordning Sjælland, hvor jeg var i 10 år). Bare med en øjenblyant. Til festerne supplerede jeg med ansigtsfarve fra Panduro hobby og for 3 år siden begyndte jeg at gøre det kommercielt, hvor jeg udbyder det som en ydelse på min hjemmeside (https://www.artnbirth.dk/service/baby-malet-paa-maven/) og bliver booket hos folk jeg ikke kender. Så kommer jeg som den der klovn med de penis lignende balloner, der laver dyr til børnefødselsdagen, dog uden balloner. Jeg maler, tager billeder og sender dem til den gravide bagefter. Det er en stor succes (selvom det har været noget rod med online og bittesmå fester her under covid 19) og et fint supplement til min SU, akvarelmaling og vikarvagter. Jeg er både ud til babyshowers med dejlige vestegnspiger som drikker champagne og laver ”porno eller fødsels?”-quizzer i orgier af lyseblåt/lyserødt og til meget spirituelle shamanistiske motherblessings, samt alt indimellem og JEG ELSKER DET. Som regel har jeg en teeangedatter med som personal assistant, som maler baggrund på maven og hjælper med at stille klar, så vi ikke stjæler for meget tiden til festen. Da jeg jo er på SU og må arbejde på min barsel, kommer jeg gerne ud fra en gang i efteråret 2021 igen, vil jeg lige tilføje hvis nogen troede jeg holdt formel barsel til engang i 2022.

DIY motherblessing/babyshower for dig selv eller en anden

Det lyder stort og omstændigt, men det er bare at sende nogle beskeder og evt. køre en tur med støvsugeren inden gæsterne kommer.

Bruges:
Lidt tid med telefonen til planlægning
Evt dekoration: Storke, balloner, lyserøde/blå flag eller blomster

Tid: planlægning 1 time midtvejs i graviditeten. Senere 1 time igen.
Pyntning og oprydning 2 timer

Pris: under 200,-

Personer: en arrangør (far eller veninde) og netværket.

 1. Babyshower kan bedst holdes mellem uge 32 og 36 i graviditeten, men send 1. mail ud 8 uger før –dvs. omkring uge 26. Lægger du det for tæt på terminen risikerer du i højere grad damen føder før festen.
  Beskeden sendes til alle veninderne, evt. også mor, svigermor og anden familie (spørg hende du holder det for, ikke alle er pot og pande med svigermor). Nogle har deres mand, brødre eller andre personer som identificerer sig som mænd med.

Skriv f.eks
Kære X veninder
Inden baby kommer tænkte jeg om I ikke ville være med til at fejre X med et babyshower/motherblessing.
Til de af jer der ikke kender så meget til det: Vi holder en surpricefest for X hvor alle medbringer en ret til et fællesbord samt en gave til X. Vi kan starte at mødes kl 14, fortsætte med kaffe og kage kl 15 og spise kl 18.
Så snakker vi graviditet, fødsel og glæder os sammen med X til babyen.
Jeg ved, hun har masser af babytøj, så hellere …..eller noget til X: En god bog, forkælelsesting: ansigtsbehandling/massage.
Vi kan holde det hos os/X een af følgende datoer ………

 1. Når du har hørt fra de fleste, vælger du en dato og mailer den ud. En lørdag fra 14 til ca 20 er tit en god ide. Er der mange enlige mødre kan du vælge at de kan tage børn med, hvis de ikke kan få pasning. Dem står du/planlæggeren/partneren eller en barnepige for at underholde.
 2. 14 dage inden samler du lidt op på hvem der tager hvad med, så I ikke sidder med 3 skåle hummus og 1000 cupcakes.
 3. Hvis det er hjemme hos den gravide selv så find en undskyldning for at jage hende ud (hen til en sammensvoren veninde) så hun kommer hjem en halv time efter gæsterne er ankommet.
 4. husk at der skal være een til at tage billeder eller filme når hun træder ind af døren.
 5. hold lidt øje med planlægningen så I når det I havde planlagt, ikke mindst hvis i er mange (se køreplan nedenunder)

Det kan være spændende for større børn at være med til at planlægge noget hemmeligt, pynte hus, hjælpe mor med at åbne gaver og få smagt alle kagerne.

Mit motherblessing

Køreplan/Program Motherblessing
Ankomst 12-12:15 Ankom så præcist som muligt da vi har et program og vi er mange
PRAKTISKE TING står Hr Ingversen for – RING XXXXXXX
Der er et bord til salt (frokost) og et bord til sødt (eftermiddagskaffe) – sæt dine egne ting klar på det rigtige bord (efterår/vinter-født salt, forår/sommer-født sødt)
12:15 Frokost – fortæl hvad du har taget med og eventuelle allergener
Præsenter dig selv og din intention med dagen kort efter alle har taget mad og sidder i cirklen
13-14:30 Mavemaleri og massage – der er bobler til dem der har lyst og må
fællesbillede
14:45 Eftermiddagskaffe – sig hvad du har taget med og eventuelle allergener
Efter alle har taget: Aflever din perle med en historie der hvad gjort dig stærkere som kvinde (max 3 min)
16:00 – 16:30 Bettiis hemmelige aktivitet (som var at de alle sang ”Savage Daughter” af Karen Kahan skrevet under pseudonymet Wyndreth Berginsdottir, meget smukt)
16:30 – 17:00 afslutning

her er en lille film fra dagen https://youtu.be/joTJsNjFmH4

ENERGI og empowering

Essensen i et motherblessing er ikke-sexuel fysisk, emotionel og spirituel omsorg og kærlighed. Og min oplevelse, både som gravid og deltager i andres motherbessings er at selv meget u-hippieagtige personer sagtens kan levere det.
Så er der fællesskab – kvinder har brug for at mødes i et rum uden konkurrence og dele følelser. På mit motherblessing var der 24 deltagere og en del snak om graviditet, fødsel og moderskab i styrkelsesprocessen. Det var også temaet, men der var 5 kvinder med som aldrig havde født – og de delte om bl.a. oplevelsen af at skulle stå op for og ved sig selv, mødet med døden, som også styrker og perspektiverer og forbundetheden med sine søskende og familien. Og det kunne alle mødrene selvfølgelig også relateret til.
Det var en fantastisk dag og såååå svært at kravle op i hovedet igen til mine 3 højgravide hjerneceller for at skrive eksamen, efter at have været sådan totalt ovre i krop, følelser, magi og spiritualitet.
Men det lykkedes godt nok til at jeg da fik afleveret min sidste eksamen for 3 dage siden og med den er alle 3 eksamener afleveret, der er ikke svar på op jeg er bestået dem endnu, men jeg har hverken svedt eller grædt så meget ned i computeren at den er død – og det er vel også et succeskriterie? Nu venter et utal af is og dovne feriedage og en enkelt fødsel, som jeg nu er meget mere er rustet til takket være mine veninders kærlighed.

At få de unger fødselsforberedt har været noget rod og derfor er det næste blogindlæg blevet udsat, men jeg håber der er på snart: Om mit birth squat, hvorfor vi slæber 4 børn med ind til en patologisk fødsel, om drengelæger, hvorfor børnene ikke umiddelbart var velkomne på et fødselsforberedelses hold og de 3 gange fødselsforberedelse de alligevel fik og hvilken gave man som fødende får ud af at have børnene med til sin fødsel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait