DIY placentakunst

Dåbsgave

DIY placentakunst. Åh nej artnbirth goes hippie. Tja undskyld men jeg hopper ikke på vognen om adr og ulækkert med hverken kvindekroppen eller en flot moderkage, som er naturligt fri for bakterier ved fødslen. Dette indlæg handler om vildt flotte trendy kunstværker du kan lave med simple midler….og en moderkage. Det er den smukkeste barselsgave eller dåbsgave.

Jeg har gennem årenen set mange sjove kunstværker med placantaaftryk. Man kan duppe placenta tør og rulle akryl maling eller anden maling på den (se Anne Rubys fantastiske hjemmefødselsbog’s for den komplette opskrift for det) eller simpelthen lave aftrykket på akvarelpapir med blodet.

Detalje

Det giver et noget råt udtryk, men det tørrer helt ind og lugter ikke.Når man tegner oveni (jeg har tegnet babyer, mænd og gravide) bliver det virkeligt fint. Blod får en nærmest kaukasisk eller mediterenian hudfarve, men hvis man giver sine babyer afro træk ser der hellerikke forkert ud.

Man kan lave aftryk af både den maternelle side (den svamp-agtige) og den føtale (den årede side, hvor livets træ ses) men jeg synes klart den føtale bliver flottest.

Aftryk i blod

Sådan gør du:

Efter fødslen smider du eller en anden placenta på frys (med mindre du er så frisk at du lige klarer det umiddelbart i dagene efter fødslen)

1.Tø placenta op natten over i køleskab. Lade den dryppe af i et dørslag, så den ikke er meget blodig.

2. Læg den blodige placenta på akvarelpapiret (gerne større end a3) kort tid og løft den forsigtigt af. Du skal Ikke trykke – bare hurtigt på papiret og løft af uden at trække den hen over papiret.

3. Gentag proceduren så du har nogle aftryk at vælge i mellem. Leg med hvordan du lægger navlesnoren. Instagram-darling er at lægge den i hjerteform (jeg synes det er lidt for….men jeg er også en vintage model mor).

4. Akvarellerne skal selvsagt tørre godt (et par dage) før du begynder at tegne på dem.

5. Tegn med sharpies eller anden god spids tusch i een eller flere farver.

aftryk inden tørring

Aftryk i akvarel

Noget der også bliver virkeligt flot er akvarel maling på placenta. Det er lidt mindre grafisk end med blod. Igen skal placenta efter fødslen i fryseren.

Sådan gør du:

1. Tø placenta op natten over i køleskab, men her er halvfrossen bedre end helt optøet eller frisk – lidt som når du skærer tun ud til sushi, ingen sammenligning i øvrigt.

2. Dup den blodige placenta tør for blod og påfør maling på den side af placenta, du vil lave aftryk af med en pensel.

3. Læg den på akvarelpapiret (gerne større end a3) kort tid og løft den forsigtigt af. Du skal igen ikke trykke.

4. Gentag proceduren med en del forskellige farver (her kan du se hvor flot det bliver med grøn, orange og gul). Leg med hvordan du lægger navlesnoren

5. Akvarellerne skal også tørre godt før du begynder at tegne på dem.

6.Tegn med sharpies eller anden god spids tusch som. Eller lad den stå som den er

En sjov detalje til meget vægplads er at lave 2 aftryk på et stykke papir, her er jeg ved at lave en placenta for hver forælder, en ide fra en far, som jeg synes har en smuk symbolik.

Sidste opgave er montering i ramme. Så kan den fx indgå i en af de der nymodens billedvæg, som een af mine veninder i 20’erne har lært mig at lave med imponerende tålmodighed, tak Frederikke. Den indgår flot i en grafisk helhed.

Er placentatrykkene lavet med akvarel eller blod, kan den bagefter bruges til placentamedicin, det ville jeg nok ikke binde an med hvis der er brugt akrylmaling.

Hvis du ikke rigtigt kan finde din kreative åre, laver jeg selvfølgeligt også aftryk/tegning på bestilling.

Næste blog handler om hvad en mor 5 med sammenlagt 14 års amning og i øvrigt 22 års erfaring som jordemoder siger om det at amme: Der er for meget snak om det er nemt at amme. Det er som at køre motorcykel, når det kører godt, er det nemt og er skønt. Men når er lastbil overser dig i Limfjordstunnelen, går der nemt ged i det. Jeg synes man nedvurderer kvinder, som ammer eller har måtte opgive det, ved at sige det er let. For det er det ikke. Og det er virkeligt begrænset hvor meget hjælp man kan nå at få på hospitalet, hvor man fortsat står udenfor efter 4 timer (1-2 døgn hvis man er heldig) uanset hvad politikerne lovede for et år siden. Så det er en stor fordel at ruste sig med viden på forhånd. Næste blog er det første afsnit i en serie på 4: Amning basic: Bla. om at amme en nyfødt, kost som fremmer dit velbefindende og mælkemængde. Hvad gør du når du er alt for træt, hvordan ved du at der er nok mælk og hvad gør du hvis ungen hyler konstant?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait