Rejse med børn 2: Varm Vinter

Anden halvdel af rejsebloggen handler om hvor skal man hen når det danske vejr er ved at tage livet af familien. Overvejer du at tage ud at rejse med børn til vinter så finder du her den komplette guide til hvordan man overkommer almindelige udfordringer som ekstrem sexisme, klimaskyld og manglende svømme færdigheder. Hvad gør man når der er stor aldersmæssig forskel på børnene? og hvordan får man råd til at rejse med 5 børn? Du lærer her hvorfor Airbnb er din bedste veninde og hvorfor klassisk tropehygge går helt fint med et antal børn i slipstrømmen….

Hvad sol, tør luft og varme gør for helbredet.

Vi når knap over skyerne i Kastrup og børnene er mindre snottede, febrile og sløje, som de ellers har været på skift i båndsløjfe i november, december og januar og vi forældre er mindre trætte og sure end vi har været de sidste 20 år (se 10 læringsmomenter i 20 år som forælder/de 10 største fejl jeg har begået som mor). Syv vinterblege mennesker i et koldt og fugtigt klima, hvor dagene starter kl 06:20 i sort mørke kommer alle hjem fra ferie ladet med D-vitamin og kan lige klare den til det danske forår. Sol, behersket brug af solcreme og varm, tør luft gør underværker for helbredet. Når vi har sprunget solferien over har følgerne været byger af snot, bølger af bræk og orkaner af hoste.

Hvor skal man hen, hvor længe og hvem pakker?

Vi rejser mindst 14 dage hvis det overhovedet er muligt  – det er sådan et gedemarked at komme afsted med overnatning, billetter og ikke at forglemme ind og ud-pakning, at det gøre jeg ikke for under 14 dage. Så hellere undervise ungerne på ferien fordi ferien rammer udenfor skoleferien og hente en gymnasiepige i lufthavnen, som rejser forskud af os andre. Eller holde jul ude i verden et år eller 2. Af samme grund fraråder jeg rundrejse med mindre børn – man bliver lynhurtigt sindssyg af at leve med børn i en kuffert. Jeg kan hverken overskue min blog, mit garderobeskab, mit skatteregnskab eller mit moderskab, så jeg nægter at pakke alene – det er en fællesopgave ikke mindst pga. den mental load der er i det. Vi booker også fly og hotel sammen en lørdag formiddag, hvor vi har vågne hjerner, lange lunter og overskud til at have styr på løjerne.

Hvor går turen hen?

Gran Canaria er bedre end sit rygte og kan levere den perfekte blanding af badeferie og vandreture i fabelagtige bjerglandskaber med store til fods og små i bæresele.

Varmt og billigt vinter er Egypten, Tenerife og De Canariske øer. Forår/efterår er Tyrkiet et hit.

Varmt og dyrt er resten af verden omkring ækvator. Asien er super børnevenligt, omend en presset forælder med en skrigende unge på slæb alle vegne kommer til at betale plus-plus pris for taxa/bemo/tuktuk. Mere elsker de altså ikke børn.

Om sommeren er Østeuropa varmt og billigt. Østeuropæere er desuden venlige, glade for børn og snyder ikke nogen for egen vindings skyld hvilked er et stoooort plus. Alle steder hvor befolkningen er katolikker som Polen og Syd-Øst-frankrig er de legendarisk venlige overfor (ciskønnede, heterosexuelle) børnerige familier.

Burka – et godkendt hjælpemiddel til at overkommer almindelige udfordringer som ekstrem sexisme

Jeg har aldrig oplevet een eneste voksen i et muslimsk land udvise noget tilnærmelsesvist irriteret adfærd overfor mit hylende, støjende og legende yngel. Vi har rejst i en del muslimske lande, Dubai, Doha, Tyrkiet, Egypten og muslimske egne af Thailand. Det er meget familievenligt (hvis man altså har sådan en cis-mand-kvinde heterosexuel familie, ellers ikke, SÅ ER DET LIVSFARLIGT). Børnene bliver behandlet positivt og man fornemmer den enorm respekt for forældreskabet. Hatten af for det. I Egypten kan man med fordel investere i en burka hvis man, som jeg, er det hunkønsvæsen som ynder at tulle rundt alene på gader og stræder, drikke kaffe og tage billeder og ikke orker store mængder uønsket opmærksomhed (som ærligt talt nemt kan kamme over i regulær chikane).

Min burka er fra Dubai, men der er smukke eksemplarer til salg på Nørrebrogade også. Den er også dejligt luftige at have på ved høje temperaturer. Jeg går ind for frihed indenfor påklædning og det irriterer mig hver gang tørklædedebatten er oppe: Folk må altså selv om hvad for tøj de synes er fedt. Men det går selvfølgeligt begge veje. Det må også være ok jeg trækker i en burka i et rent tilpasningsforsøg, uden nogen råber cultural expropriation efter mig.

Efter mine ret omfattende erfaringer er det virkeligt NOT DONE at antaste noget hunkønsvæsen som i sin påklædning, antyder hun KAN være muslim. Jeg har eksperimenteret med bare at dække håret og løst tøj, men det dæmmede ikke op for ubehagelighederne. Hvorimod selv uden regulær ansigtstildækning og et virkeligt amatør bundet tørklæde, var burkaen som at befinde sig i en armeret tank: Jeg var totalt urørlig, selvom jeg vakte noget opmærksomhed med mine tilslørede 1.83 m og en temmelig kaukasisk udseende mand ved min side. Hr Ingversen var komplet med shorts, sandaler, langt mellemblondt hår og klapvogn, ikke ligefrem billedet på gennemsnitsegypteren. Billederne stammer fra forskellige steder i Egypten.

Hvordan undgår man at stresse sig ihjel over manglende svømme færdigheder

Indtil for nyligt boede Oma, børnenes hollandske farmor på et yndigt frisisk landbrug lige til Frilandsmuseet, omringet af dybe, mudrede kanaler.

Af denne grund, og pga vores ferier prøver vi at få vandsikre børn så tidligt som muligt eller hive dem i en redningsvest. Vores søn er et ordentlig brød, svømmeundervisning var på COVID-19 stop og han passede på et tidspunkt ikke den største babysam badevest mere, så købte vi en vest i en sejlsportsforretning. Hvordan du undgår blodsukkerrelaterede nedsmeltninger? Se Rejse med børn 1: Ro på Rejsen

Godnat og sov skidt: Sove faciliteter i orden

En slyngevugge er helt fantastisk til at rejse: Nem og hygiejnisk. Tænkte vi. Til vi stod i en dejlig strandhytte på Koh Samui og absolut ikke havde noget sted at hænge den op, hverken bjælker, dørkarme eller gardinstænger. Men Datter B havde et godt sovehjerte og accepterede at sove i en kuffert – hun lå lige så fint som en lille vampyr on tour. Men som regel kan den hænges op et sted: I et skab eller en anden robust konstruktion. Hotellernes klapud weekendsenge ser tit ud til at være fra krigens tid, så det er en nødløsning.

Hvad gør man når der er stor aldersmæssig forskel på børnene?

Én genstand er uundværlig når man rejser med børn: Bæreselen! På den måde kan man komme ud og se alle de skønne steder i templer, bjerge, jungler og byer med børn under 3-4 år på ryggen. Vi har jævnligt haft én unge påmonteret hver, Hr ingversen typisk den tungeste. Sådan er vi selvfølgeligt ikke afsted hver dag og de andre dage opdeler vi.

At rejse med børn med stor aldersspredning betyder prioritet for pool/strand, kun korte ture i kogende storbyer og opdeling. Vi voksne skiftes typisk til at tage på storbydag, spatur, vandreture, trekking og bådture med de store, hvor den ene er med og den anden gør stranden eller poolområdet usikker sammen med de yngste.

Billederne stammer fra en grotte-tur med vores 2 ældste i Thailand hvor de var 10 og 13. Det de husker bedst fra den tur var den store igle som sad på min ankel da vi kom hjem.

Men fraset den var det en skøn tur.

De senere år er flokkens gennemsnitsalder og svømmefærdigheddet blevet så høj at vi forældre kan gå på vandreture på et par timer, bevæbnet med mobil og med baby i bæresel. Evt i følgeskab med én af de store, som også kan bære den yngste.

Hvordan får man råd til at rejse med 5 børn? Og hvordan undgår man at få dårlig klimasamvittighed

Vi kikker først på økonomien, og så ser vi hvad der er råd til, men det skal stå meget skralt til hvis vi ikke kan tage noget sted hen.

Vi er ikke snobbede med destinationen og booker tidligt. Vores focus er at det behøver ikke være PERFEKT – vi er altid ved at dø af skræk fx fordi vi aldrig bor børnesikkert. Sidst stod vi med en 1,5 årig, stejle stentrapper og nul afspærring: Rækværket er 40 cm, men så er der kun 10 meter ned til en blød landing på ….fliser. Her hjælper den druknesikre vest ikke. Men vi finder på løsninger.

Vi booker med eget køkken og køber ind i det lokale supermarked/marked. Vi rejser ofte hen over julen fordi det er billigere og ufatteligt sjovt at have et brag af en aften et sted hvor julemanden har sorte gummistøvner på og i slipstrømmen 2 sexy nissepiger i røde stiletter og rigeligt fillers som her Koh Lanta 2015.

Vi lejer vores eget hjem ud med Airbnb, mens vi er væk. Det er en virkelig ubehagelig tanke at overlade hoveddørsnøglen til vildtfremmede mennesker og desuden et helvedes arbejde at gøre rent og rydde op før der kommer betalende gæster, men betaler tit hele ferien.

Mimimer klimaaftryk

Jeg er med på klima bekymringen, men har ikke tænkt mig at ofre vores vinter sundhed og oplevelser med børnene fuldstændigt for klimaets skyld.

Istedet gør vi det at vi:

  1. flyver ansvarligt – dvs een gang om året hele flokken. Vi er længere afsted, færre gange.
  2. Rejser let, med een lille taske hver – vi vasker alt hver anden dag og går i det samme tøj hele ferien og har ikke noget tingeltangel med ud over badetøj og vandresko.
  3. Kører på ferie i en propfyldt bil med 6-7 passagerer om sommeren, der hvor det er muligt at køre retning nye oplevelser (Frankrig, Polen, Ungarn, Tjekkiet, Kroatien, Sverige, Norge og selvfølgelig Holland)
  4. Vi har som beskrevet i Rejse med børn 1: Ro på Rejsen afprøvet tog, meeeeen 4 børn med stressende togskift, aflysninger og forsinkelser – 16 timer dvs dobbelt så længe undervejs i Tyskland som med bil – det var ikke til noget jeg gør frivilligt ret mange gange. Men jeg har på ingen måde opgivet projektet for altid: Lige om lidt kommer der et direkte tog København-Amsterdam og så prøver jeg igen https://www.treinreiziger.nl/directe-trein-amsterdam-kopenhagen-per-eind-2025/
  5. Gør hvad vi kan til hverdag for at begrænse klimaaftryk.
  6. Vi stemmer for systemændringer – fx mindre skat på elbiler og bedre offentligt transport samt større klima krav til diverse industrier og organisationer.

Det vigtigste er man kommer på eventyr….næste blok fortsætter vi med mere eventyr, nemlig de eventyrlige dejlige danske kvinder og 12 grunde til at de har en helt særlig plads i mit hjerte. Jeg skal lige bestå kognitionspsykologi sammen med min vidunderlige studiegruppe, så kommer den….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait