DIY Artnbirth: lav selv 3D babyfødder

Nu skal vi lave julegaver, ja vi skal: Det er både supersøde 3D gips ophæng af babyhænder og fødder og et mindre ambitiøst saltdejs-projekt for eventuelle søskende/andre børn. Selvfølgeligt er det oplagt for forældre, men også som moster, faster, farbror, morbror, veninde, ven eller bedsteforælder at lave dem til de nybagte forældre. Det er nemt, sjovt, smukt og billigt. Har bedsteveninden (som min har) eller mormor/svigermor/oldefar fået en relativt medgørlig hund kan du lave de sødeste hvalpepote aftryk. Jeg har INGEN forstand på hunde og også kun ringe forkærlighed for dem, men jeg ville nok ikke prøve på en smådement rottweiler. I al fald er det 100% på eget ansvar.

foto: Nataly Dauer

VIGTIGT: Kender du nogen som mister en baby kan du indskrive dig i deres familiehistorie som en superhelt, ved at komme forbi på sygehuset/hjemme (død baby hjemme? se Første uge med Vidar – hvor Vidar er hjemme hos os, indtil han flytter hjemmefra 5 dage gammel.) bevæbnet med kleenex og med 8 små æsker saltdej og tage 2 sæt af fødder og hænder. Det vil de færreste sige nej tak til. Det tager 10 minutter og englebabyen tager ikke skade af at få lavet afstøbningerne.

Hånd og fod-aftryk 3D

Datter D 10 dage gammel på strandtur

DU SKAL BRUGE:

Saltdej/trylledej opskrift:

12 dl hvedemel

3 dl fint salt

4,5 dl vand (hæld gradvist i, så dejen ikke bliver for våd)

Plasticbøtter som er lidt bøjelige: små, ovale, runde, firkantede – ca 12-14 stk

Tændstikker

Gips – jeg bruger panduro hobbys ”Stengips” som er til inden- og udendørs brug, ekstra holdbar og en tung og stærk gips. Får en meget glat overflade, der minder om marmor. Normalt er et kilo nok til 10-14 aftryk. Men har du et utal af børnebørn, som jeg satser på at få en dag, har de også 5 kilos poser.

Sådan gør du

Lav saltdejen og fyld bøtterne op med 3 cm saltdej og glat overpladen. Lav ekstra, da der altid er nogen der bliver mutant-grimme eller knækker.

Pres hånd/fod 1-2 cm godt ned i dejen – gerne med en hjælper som holder baby. En klassisk begynderfejl er at ikke få foden/ hånden langt nok ned. Baby kan godt brokke sig lidt, men de skriger ikke helt vildt af det…og det tager 10 sekunder.

Sæt tændstikker der hvor du vil have huller til ophæng, i hjørner eller i midten

her er kun selv aftrykket fyldt op

Hæld gipsen i. Du kan kun fylde aftrykket, som du så limer op på noget eller fylde op så der kommer 3/4-1 cm tyk plade af gips som aftrykket sidder på.

Efter 4-5 timer kan du tage dem forsigtigt op og glatte siderne med en skarp kniv, fjerne tændstikker og glatte hullerne. Når de er helt tørre, kan du skylle og vaske dem, hvis der har dannet sig et saltlag på dem.

her er der fyldt op 1 cm ekstra, så aftrykket kommer til at sidde på en lille gibsplade

Så er der kun tilbage at udstyre dem med gennemsigtig fiskesnor, en lædersnor eller silkebånd alt efter smag og pakke dem i en æske med silkepapir.

En lille gæst laver fødselsdagsgave til sin mor

Dejen kan genbruges eller bruges til trylledej – gem den i køleskabet til næste måneds DIY og/eller sæt ungerne i gang med at lave juleophæng, dørskilte, babyer, barnevogne ovs til dåbsdekorationer.

Bag hele herligheden ved 180 grader i varmluftsovn i ca 10-15 min. Du kan enten farve trylledejen med frugtfarve inden du former eller male kreationerne bagefter med akrylmaling. En gang guld- eller sølvmaling gør underværker på de mest børnegrimme værker.

I 2022 kommer mere DIY her på bloggen: Maveafstøbninger (helt fri for saltdej) og placentakunst (ligeledes uden saltdej).

Nu klarer jeg forhåbentligt liiiige en pædagogisk psykologi uge-eksamen med mit dreamteam fra studiet. Dreamteamet består af 2 mødre, som skriver mens vores respektive partnere passer vores babyer, og en medstuderende, som er ung, smuk og pt børnefri.

Søn A med aftryk-gaver

Herefter kikker jeg på næste blog, som har temaet: De fantastiske og meget LIDT fantastiske effekter af i favn/bæreseler. Så hvorfor børn bliver mere positive mennesker, bedre til at løse indviklede problematikker og får mere succes i livet af at blive båret i bæresele og/eller få meget hud til hud kontakt (denne del er forskningsbaseret). Foruden: Mit bud på hvorfor de midlertidigt bliver EKSTRA smækhamrende umulige som 2-3 årige, efter bæresele, langtidsamning, kram og masser af forældrekærlighed (ikke forskningsbaseret).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait