Få EKSTRA smækhamrende umulige unger – alt hvad du bør vide om bæreseler

Jeg har været mere besat af at male end af at skrive den sidste måneds tid. Og hele min omfangsrige familie skulle selvfølgelig gennem den obligatoriske corona med alt hvad det indebar af isolation, test, hoste og vejrtrækningsbesvær. Vi siger tak for kaffe og tager nu fat på emnet: De fantastiske og meget lidt fantastiske effekter af i favn. Så hvorfor børn bliver mere positive mennesker, bedre til at løse indviklede problematikker og får mere succes i livet af at blive båret i bæresele og/eller få meget hud til hud kontakt. Foruden hvorfor de midlertidigt bliver EKSTRA smækhamrende umulige som 1,5 -2 årige, efter bæresele, langtidsamning, kram og masser af forældre- og søskende kærlighed.

strækvikle – Idis er få uger

Bæreselens store fordele

Du har sikkert set folk stavre rundt med en, synes du, temmelig tung baby hængende i en bæresele af en slags og tænkt at det da ser meget hyggeligt ud, men lidt anstrengende. Men med især den meget mor-begejstrede baby, kropskontaktafhængige baby eller hende der stadigt måned efter måned bare skal spise hvert 45. minut…og helst i en time, er en bæresele helt og aldeles uundværlig.

Amning

Bæreselen giver større succes med amningen viser 4 studier fra så forskellige lande som Italien, Sverige, Sydafrika og Canada. Dvs. flere ammede efter nogle måneder hvis de brugte bæresele. Et svensk forsøg fandt at barnet fik lettere ved at med at få fat på brystet, når det blev båret  i bæresele. Måske fordi baby får tid og ro til at arbejde på brystet uden moderen sidder og stresser over det – mens baby lykkeligt hænger i brystet kan dens mor gå rundt, lave en kop the, tisse eller går en tur – det giver mening.

Bergman, som forsker og arbejder i Sydafrika har fundet at oxytocin frigives som en pulseren, dvs når babyer bæres hud til hud har moderen et højere oxytocinniveau så mælken kommer meget nemt, dvs. en amning varer tit ikke mere end 3-4 min pr amning, fordi der kommer hurtigere mælk pga. den fysiske kontakt – dvs. bæresele kan give effektivere amning.

Langvarige konsekvenser ved brug af bæresele og stimuleret hud til hud kontakt

Men det stopper ikke her: Når baby’er er hud til hud f.eks i bæreseler påvirker det baby massivt positivt. Det viser flere forsøg af typen hvor én gruppe randomiseres til at få en bæresele eller opfordres til at have barnet hud til hud og den anden gør man ikke noget særligt. Her finder man at hud-til hud-kontakt har følgende  langtrækkende positive konsekvenser for barnet:

1.Børnene er mere trygt tilknyttet til forældrene. I et forsøg hvor forældrene fik udleveret enten en autostol til at bære barnet i eller en bæresele, finder man så stor en forskel som at ved autostol gruppen er 38% af børnene trygt tilknyttet til forældrene og ved bæreselegruppen 83% tryg tilknyttet

2.Et dansk forskningsprojekt beskriver vigtigheden af tryg tilknytning til forældrene og konstaterer at danske kvinder har en ringere tilknytningsgrad til deres egne forældre end det internationale gennemsnit: En tryg tilknytning giver ved 2-3½år børn som er mere entusiastiske, positive, selvsikre og stærke. Hos børn på 4-5 år betyder en tryg tilknytning til forældrene, at børnene er mere selvsikre og fleksible i håndtering af impulser, følelser og ønsker. Trygt tilknyttede børn udviser større nysgerrighed, højere empati og falder sjældnere i rollen som bøddel eller offer. De er mindre tilbøjelige til at søge negativ opmærksomhed, men positivt

3. Et andet forsøg finder at hud til hud gruppen af babyer er mere i stand til at være i den rolige og vågne tilstand, hvor barnet er veltilpas og harmonisk samt interesseret i omgivelserne. Desuden gør barnet en mere positiv indsats for at få opmærksomheden hos moderen, med smil og fagter, i stedet for gråd – dvs. selv meget små børn i 3 måneders alderen er 19 gange?? bedre i stand til at arbejde for et mere positivt samkvem med deres forældre end kontrolgruppen hvor der har været mindre hud til hud kontakt. Noget af det mest tankevækkende ved dette forsøg er at de lavede en followup da babyerne var blevet 9 år gamle børn, hvor man fandt at børnene i hud til hud gruppen stadigt, så mange år efter havde et målbart mere positivt livssyn og udviste målbart større positivitet i samkvem med andre. Dvs. din baby bliver ikke bare mere glad, nem og hyggelig som baby – men også som større barn.

I ergobaby – 3 måneder

4. Et tredje forsøg hvor man arbejdede med kængurumetoden, som er en måde at behandle for tidligt fødte børn med at de bæres i bæresele og har meget hud til hud kontakt med forældrene viser at børnene i hud til hud-gruppen stadigt efter 10 år har en statistisk signifikant bedre ”executive” funktion – som er den flydende intelligens der viser en stor evne til problemløsning og positiv løsning af konflikter. Lige præcis denne funktion er vigtigere end IQ ved akademisk performance. Dvs. din baby bliver mere stærk som fagperson og menneske at hud til hud.

Det er ikke bare godt for de fremtidige skatteydere: Hud til hud kontakt beskytter også dig  mod postpartum depression.

Det er nemt og smart – ikke mindst hvis du har flere børn genkender du måske denne situation: Du står på vej ind i institutionen hvor dit ældre barn brænder lidt energi af mens du ammer og sover middagslur om dagen. Du bliver mødt af korte letlæste digte på døren, skrevet på hvide A4-ark med tusser i klare farver. De forkynder muntert ”vi har orm”, ”vi har skoldkopper”, ”vi har børnesår”, ”vi har COVID” og den uundgåelige ”vi har lus”. Du træder uforfærdet ind ad døren med din nyfødt f.eks i en autostol og bliver straks overfaldet af en hær af 3-5 årige med grønne 11-taller under næsen og sørgerande under neglene – alle vil gerne kysse og klappe din baby. Lige der er du meget glad, hvis din baby i stedet sidder under hagen på dig i sikkerhedsafstand fra horderne af virus, baciller og parasitter.

Også i hjemmelivet betyder en slynge du kan hjælpe med potte, bygge et legotårn, tegne en starwarsflyver …alt sammen mens du ammer.

1 måned, i strækvikle

Og kender du den med supermarkedet: Din baby er from som et lam hele turen gennem gangene, så stille at du bliver lidt overmodig og køber lidt ekstra ind og når at blive helt forelsket i illusionen om at du har fod på det i dag. Ikke hver dag, men lige i dag. Varerne kommer halvvejs op på båndet og pludselig, ud af det rene ingenting, sætter din baby sirenen i gang: Køen bag dig sukker allerede og skraber med fødderne, mens sveden springer frem hos dig. Hvis du har din baby i bæresele, er det bare at hale et bryst frem under frakken og tørklædet og vips baby er ”plugged in the matrix”, uden nogen kan se hvorfor lille frøken støjsender pludselig klappede i.

Synes du det er svært og vil du have rabat i bæresele-instruktion?

Kan du få 20 % rabat på undervisning i at anvende bæreseler nemt og sikkert hos Louise fra https://barselsrummet.dk/babybaering med rabatkoden “artnbirth”.

Synes du ikke det er svært og vil gerne have rabat på selve bæreselen?

Min veninde Pernille sælger en masse brugte højkvalitets bæreseler her https://reshopper.com/shops/?id=579e53d2df68d30aa08af14e

MÅL #flerebærermere #synergi

Rygproblemer & bæresele

Har du rygproblemer skal du passe på med at bære ungerne for meget lige så snart de bliver over 5 kilo. Det skåner ryggen at bære baby på ryggen og ikke på brystsiden. Og så er det smart at supplere med følgende aggregater:

Partner som ikke har født og dermed har en intakt kernemuskulatur

Ladcykel (med batteri)

Klapvogn

Det kan gøres så uelegant som her, en ladcykel med:

  • Indkøb
  • Julegave (stor)
  • Pusletaske
  • Computer
  • Kompendier
  • Klapvogn
  • Baby med autostol
  • skoletaske
  • Og bæresele…..I sludregn

Uventede bivirkninger af bæresele og hud til hud.

Som du kan høre er jeg fan af i favn: I favnbørn er børn båret meget i bæresele, langtidsammede (over 1 år) og nogle gange samsovede (vores ikke) helt eller delvist hjemmepassede (vores er på 2 hjemmedage mens de går i vuggestue og 1 når de går i børnehave).De har været glade, friske og sjældent syge. Som store udviser de stor tillid og overskud og psykisk robusthed. Jeg går 100 % ind for det.

Meeeen

Allerede da jeg annoncerede dette emne affødte det kommentarer: Må man synes at ens egne unger opfører sig som små stride bananer? Er det ikke altid på deres forældres regning? Forebygger det ikke effektivt at børn opfører sig utåleligt grænsende til det uudholdelige, hvis vi forældre (læs mødre) bare er gode opdragere, kærlige, indlevende og tålmodige?

Det er det sikkert nogen der gør, bare ikke mine.

Som een læser skrev skal vi tage ansvaret for børnenes socialiseringsproces og jeg er helt enig: Den socialiseringsproces hed her i huset at det fx ikke var nødvendigt at skrige, som om der er ild i een, når man selv skal gå op af trappen til 2. Sal i en alder af 3 år, sund og rask, velaffodret med sunde eftermiddags snacks og efter en god nats søvn under en allergivenlig dyne.

Idis har en dårlig dag – 5 mrd gammel

Vel?

Men dette hårrejsende urimelige krav blev besvaret af månedsvis af stædigt skrigeri HVER eftermiddag, hvor jeg fascineret sad på trappen og snakkede opmuntrende med junior og lokkede med the og madder oppe i lejligheden, indtil jeg til sidst måtte gå op og tisse, fordi seancen tidsmæssigt havde overskredet min blæres maksimale fyldningsgrad. Dette affødte typisk højere skrig, men også indimellem at det lille skat pilede op af trapperne, skummende af raseri og brølende af protest. Til interesserede kan jeg sige det er den autoritative opdragelses stil, ikke den autoritære.

Altid når talen falder på umulige unger kan du typisk dele forsamlingen op i gamle sentimentale madammer (og indimellem nogle helgen-typer med et enkelt projektbarn) som synes børn er søde og nuttede hele vejen igennem……og dem der sidder midt i suppedasen med et eller flere højlydte unger. Jeg sidder i begge lejre med mine 5 børn mellem 0 og 18 år.

Langtidsamning=langtidsskrigereri

Langtidsamningen er også udslagsgivende på terrible two kontoen. Man skal være ret dum, selv for en 2-årig, for IKKE at forstå at man har en helt unik superbaby status når en granvoksen kvinde lukker blusen op så man kan drikke hendes mælk, i tide og utide, i et mega kropsforskrækket samfund.

Det bliver værre og værre, som før beskrevet https://www.artnbirth.dk/2019/06/30/10-fordele-ved-at-vaere-gravid-med-en-5-baby-naar-man-er-45-aar/ inkasserede jeg den ene skideballe efter den anden for offentlig amning lige indtil jeg begyndte at se så gammel og ond ud at ingen turde mere. Morale: “ingen botox/facelift før du er helt færdig med at amme”. Jeg så pæne, ældre mennesker sidde og skumme af raseri over amningen, men et ekstra blik på mit trætte fjæs, var åbenbart nok til at overbevise dem om IKKE at rette Uvenlig henvendelse til mig om at pakke herlighederne sammen.

Ergobaby – 5 mrd

Den endnu værre variant af offentlig amning er “barnet trækker selv op i blusen” som er et hade- og skræmme-billede på offentlig amning. Jeg synes jo sjovt nok, det er ret nuttet, men det føler jeg mig til tider temmelig alene om.

At kulturen er kropsforskrækket, understreges af at mine teenagere får hånlige bemærkninger af venner og bekendte over min Instagram profil hvor der med jævne mellemrum kommer et bryst forbi. “Din mor viser bryster”. Det er åbenbart helt galt. Modsat deres egne insta-profiler hvor bryster ellers er pænt repræsenterede og busserne med plastic opererede babser og alt det andet gejl man ser i det offentlige rum.

Nå tilbage fra min tangent: Det lille barn føler sig med rette særlig og enestående når det bliver langtidsammet.

Omnipotens og grønne pommes frites

Når man tilbringer sine første år med far og mor ad libitum bliver ens omnipotens (det der små børn har, som betyder, de synes verden kun drejer sig om dem og solen IKKE stod op hvis de ikke gav den lov) ikke ligefrem mindre. Resultatet har hos os været børn som græd meget og skældte ud, hvis de som 3 årige blev præsenteret for urimelige krav som ovenstående “nu skal du selv gå op af trappen” “du skal smage på den dejlige grønne pommes frites (=harico verde ovnbagt med olivenolie og salt)” eller “nu skal du i seng her kl. 21 (selvom det er en dejlig sommeraften)”. Så blev der skreget og protesteret i en grad jeg ikke har set ved de af mine veninders børn som levede et lidt mere standard børneliv.

Ofelias vanvidsscene opført af en ung Githa Nørby kan godt gå hjem og lægge sig. Mine børn SKREG i overbevisende livssmerte, hver gang jeg havde andre planer end dem. Jeg havde en nabo (hun er desværre flyttet) som ikke talte ret meget med mig, men nøjedes med at skule ondt til mig i trappeopgangen LIGE TIL DET ØJEBLIK hendes egen i favn pode ramte trodsalderen med et brag der kunne høres helt til himmelbjerget. Hver eftermiddag rungede opgangen af protestskrig, for en gang sags skyld ikke fra vores børn, når det stakkels væsen (en sund, stor og rask dreng på 3 år) selv skulle gå op af trappen. Pludselig blev hun så sød og mild overfor mig at jeg nærmest kunne høre hendes dårlige samvittighed råbe ”undskyld UNDSKYLD jeg troede du MISHANDLEDE dine børn, med de var bare fucked up stride som min egen guldklump”.

Rygbåret i mai tai (“skildpadde”)

Men også mit eget netværk stirrede med uforfalsket skræk & væmmelse på mit yngel, som da også gav den ekstra meget gas, når der var gæster.

At det virkeligt var slemt understreges af dette lille eksempel: Hr Ingversen og jeg havde været på Færøerne op børnefri kærestetur for en del år siden. Det var smukt og kan klart anbefales, men alle, der er fløjet dertil, ved at landingsbanen er ca 2,5 meter lang og der er tit tåget. Selv de mest forhærdede typer overvejer hvad der præcis står i deres testamente, efter et par friske, men forgæves forsøg på at lande der. Så jeg kom hjem og ville skrive et børnetestamente. Flokken talte kun 4 børn dengang, men jeg var realistisk nok til at prøve at afsætte dem enkeltvis, ikke som samlet pakke. Efter den vildeste tigger-runde, hvor jeg havde ydmyget mig selv totalt og tryglet alle gud-forældrene og diverse sagesløse familiemedlemmer om at overtage i tilfælde af vores begges død, havde jeg med stort besvær, men’er og måske’er fået afsat EN AF DEM. Så gav vi op og besluttede os for ikke at dø samtidigt og i utide. Alle der kender mine børn i dag vil tro at jeg lyver: De er virkeligt søde og fornuftige mennesker. Men sådan har det ikke været altid.

Men pludselig en dag var trodsalderen forbi, bare sådan der. Og efter 5-års fødselsdagen var der ikke mere så meget pjat med nogen af dem.

Som én af mine meget kloge veninder siger ”Jeg har tænkt en del over det, og diskuterer det med Hr ”klog venindes mand”. Jeg tror ikke det kun er fordi de bæres rundt, men hele den der i favnsk forældreskab-ide, hvor man prøver at rumme børnenes følelser, og se tingene fra deres perspektiv. Så bliver de ikke trænet i at udsætte deres behov, og skal så lære det som to-tre årige hvor de virkelig kan skrige, og er tunge at bære rundt på i flyverdragt, når de ikke vil gå. Til gengæld tror jeg det er godt på længere sigt at være bevidst om sine behov og grænser, og hvad man vil og ikke vil.”

Jeg er ikke bare enig! JEG ER TOTALT ENIG i hele pointen med det blog indlæg: Jo de kan og vil formentligt give den MAX gas i skrigeriet, men i længden får du stærkere, mere robuste og rolige børn👍🏽

Næste blog handler om DIY placentakunst. Åh nej artnbirth goes hippie. Tja undskyld men jeg hopper ikke på vognen om adr og ulækkert med hverken kvindekroppen eller en fin moderkage, som er naturligt fri for bakterier ved fødslen. Og vi kan vel tåle det efter sådan en omgang pels og høje hæle? Næste indlæg handler om vildt flotte trendy kunstværker du kan lave med simple midler….og en moderkage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait