Amning 3: Ammeudfordringer anden del og meld dig ud af “mumpetition”


Med dejlige billeder af Birth — Nataly Dauer

Nu tager vi fat på mere eksotiske problemer som Reynaurds syndrom, kort tungebånd, brystbetændelse, svamp, suttebrik og overproduktion. Foruden hybridamning (foruden supplering/udmalkning) og hvordan får jeg min baby til at bruge sut? Jeg introducerer “mumpetition”, som er et godt ord at kende så man kan løbe skrigende væk hver gang nogen prøver at lokke én ind i den og vi træner at sætte James Bond på ammemafiaen, hvis de er efter dig med guns, skyld, skam og overbevisende kvindemennesker samt hurtige biler.

Bryster i sauna (Reynaurds syndrom)

Har du ømme vorter så kan du også have Reynaurds syndrom som giver kraftige sammentrækninger i blodkarrene i brystvorterne – du kan se det ved at du får hvide/lilla brystvorter efter amning og hårde brystvorter. Reynards syndrom giver smerte under amning og efter. Kulde i alle former gør smerterne værre – dvs. amme i et koldt rum, træk eller at du ikke har tøj nok på.
Behandling: Varme, varme, varme: Uldne ammeindlæg, varme omslag, varme bade og varmt tøj. Desuden hjælper lanolinsalve, Vitamin B6 og ekstra calcium. Enkelte kvinder må i medicinsk behandling – og få noget Adelat® eller noget muskelafslappende medicin, som desværre kan give bivirkninger, så se det som sidste udvej og prøv varme først.

Kort tungebånd


At der overhovedet fødes babyer med for kort tungebånd i dag siger noget om moderkærlighedens altoverskyggende styrke: Før de kunne behandles (klippes) for nogle årtier siden, må det have krævet oceaner af tålmodighed at få mad nok i en nyfødt, så den overlevede længe nok til at komme over på fast føde. Der har uden tvivl foregået en masse amme-assistance på det plan at den besværlige spisende baby fik en slurk hos moster, veninde og bedstemor for at klare skærene. Ca. én ud af 30 babyer har stramt/for kort tungebånd.

Hvordan ved jeg om min baby har kort tungebånd?

Find din indre tandlæge frem og kik baby ind i munden – kik efter

 1. Er der hjerteformet tunge?
 2. Ser tungen ud som om den er limet fast (hvad den jo faktisk er) dvs. ingen bevægelighed i tungen? Kan du se tungespidsen når ikke op til ganen?
 3. Bliver tungen skålformet ved gråd?
  Måske kan baby godt række tunge – der kan være problemer med tungebåndet alligevel.
  Disse symptomer ser man hos babyer med kort tungebånd:
 4. Svært ved at holde vakuum. Dvs. der er ikke sug nok på baby. Det viser sig også ved at baby evt. hopper af og på ved amning/flaske.
 5. Baby siger små kliklyde ved amning.
 6. Mavekneb/luft i maven.
 7. Baby bliver sur på brystet ved amning eller gør dig sur ved at bide i brystvorten eller suge hårdt. Trods alle
  anstrengelserne har baby svært ved at få mælk nok.
 8. Reflux (Baby gylper/brækker sig)
  Hos mor ser man slemme sår på vorderne.
  Ved mistanke skal du få en jordemoder/læge/sundhedsplejerske eller to til at vurdere det. Det er arveligt, så spørg din mor og svigermor om andre i familien har haft det.
  TO DO/Behandling: Ved for kort tungebånd, skal dette klippes af øre/næse/halslæge eller børnelæge. Jo tidligere jo mindre indgreb. Det er en lille og relativ smertefri procedure. Måske bløder det lidt, men barnet spiser med det samme og er efter 3 min. Ugeneret af det. Kræver ingen efterbehandling eller pleje.
  Godt så det blev klippet, men der er stadigt problemer – hvad gør jeg så? Der er både et forreste tungebånd & et skjult tungebånd. Vurderingen af om der igen skal klippes kan ske i danmark eller udlandet. Kik ind hos Støttegruppe på facebook: “Dansk støttegruppe for kort tungebånd – Danish tongue tie support group.”
  Besøg en osteopat, kiropraktor eller kranio sakral terapi (se blog: KOLIK – om at stoppe skrigeriet og Hele familiens baby kommer hjem)

Betændte Bryster og andet Bøvl: Mælkespænding og brystbetændelse

Der er mælkespænding og brystbetændelse og det er ikke det samme:
Mælkespænding (beskrevet i Amning 1: Amning basic)er normalt i de dage mælken falder til: Brysterne er hårde og ømme som et ukogt blomkålshoved og du kan få en let temperaturstigning (under 38,5) – det er ikke farligt og går over bare du ammer hyppigt, har varme bryster og tager den med ro.
Brystbetændelse: Du har klaret fødslen, de første dage efter fødsler, måske uger og så vågner du en nat og tror at nu skal du dø: Feber, smerter, kulderystelser, ledsmerter. En brystbetændelse kan både være en mekanisk eller bakteriel infektion. Dvs. at der er rent mekanisk så meget mælk eller hævelse af dine bryster at de bliver røde og ømme. Det kan også være en infektion med bakterier. Begge dele kan opstå på alle tidspunkter i ammeperioden med ses især de første 3 uger.
Symptomer: Du får smerte i brysterne, der er afgrænsede rødme plamager på brysterne, som også er ømme og varme. OG du kan få feber over 38,5, med kuldegysninger og en influenzalignede tilstand.
TO DO Behandling:
Hyppig amning! Evt. vække baby så du får brysterne tømt ordentligt. Kan baby ikke klare det så gå videre med udmalkning 1-2 x i døgnet umiddelbart efter en amning. Tag en ammeferie i sengen, så du ikke skal passe forskellige aftaler og har det varmt. Din partner bør varetage alt det praktiske i hjemmet. Du må gerne tage smertestillende (panodil+ibuprofen), så du ikke har for ondt og spænder under amningen.
Husk at uanset hvor meget betændelse du måtte have er mælken god og sikker for barnet at drikke.
-> Efter alt dette i MAXIMALT 1 døgn SKAL der være effekt, dvs. du har det bedre – ellers skal du til en læge og have penicillin. Medicinsk behandling er også nødvendigt hvis du får taget infektionstal og der er en stigning i dem.
HVAD KAN DU SELV GØRE FOR AT FOREBYGGE: Hav varme fødder, arme og bryster, gerne uld på. Undgå træk og kulde. Sørg for at tømme brystet godt (uforstyrret amning, baby har fri adgang til brystet, skifte ammestillinger, ikke erstatte med flaske indimellem). Desuden skal du sove så meget du kan og spise godt. Lecithin virker forebyggende på brystbetændelse, køb fx solsikke/soya lecithin fra helsekosten og blend et par spiseskefulde i en smoothie.

Stikken og smerter i brystet uden feber: Svamp


Hvad er det: Svamp kan skyldes stress, engangs-ammeindlæg, for meget sukker/hurtige kulhydrater i kosten, penicillinbrug mm. men det kan også komme uprovokeret.
Tegn hos mor:
Mærkes ved at det svider og stikker i brystvorten. Rød, skinnede brystvorte. Det kan også føles som skarpe jag inde i brystet. Der er virkeligt smertefuldt, men du har ikke feber.
Svamp kan begrænse sig til at være uden på brystet, så kun vorden er irriteret, men hvis den kravler ind i brystet kommer jagene inde i brystet.
Tegn hos barnet:
Baby kan opleves uroligt ved brystet. Hans tunge kan svie og klø pga. svampeinfektionen.
Baby kan være hvid i munden, på læberne og på indersiden af kinderne. Hvid belægning på tungen kan også være mælk, men hvis barnet er hvid på tungen efter en lang lur, belægningen ikke kan skrabes væk med en finger med en stofble eller at den hvide belægning fnugger er det svamp/trøske.
TO DO/Behandling
Skær sukker, frugt, stivelse væk i din kost (det styrker svampeinfektionen) og prøv med danskvand først. Stik brystet i en skål med brusende danskvand, efter hver amning. Smør efter med økologisk koldpresset jomfru kokosolie (den der lugter af kokos) som er svampehæmmende.
Baby tørres i munden med en danskvand-væddet stofble efter hver amning.
Sutter, flaske, klude koges efter kontakt med brystet eller barnets mund. Sprit dine hænder af tit.
Prøv dette i 1-5 dage, alt efter hvor slemt det er og om det har ingen eller nogen effekt. Herefter må du på medicinsk behandling 10-30 dage via egen læge. Behandlingen bør involvere piller til dig, systemisk behandling. Men alt er via lægen og på recept (Brentan gel, mycostatin, fluconazol eller andet). Du kan fortsætte amningen trods behandlingen.

Suttebrik: Hvornår skal den på og hvordan slipper jeg af med den igen?

Hvornår:

Du har ved flade eller indadvendte brystvorter hvor din baby glider af og kan ikke lave vakuum. Husk at nogle babyer kan få fint og flot fat på selv de fladeste vorter.

Din baby har kort tungebånd og du afventer at de kan blive klippes

Din baby kan ikke få fat på dine meget spændte bryster, heller ikke efter du har malket lidt ud.

TO DO Sørg for at få den rigtige størrelse, så den ikke glider rundt, men heller ikke presser vorden øm og hvid.

Væk med brikken igen: En suttebrik er bøvlet at huske, sætte på og rense. Men babyer forelsker sig tit i den og nægter stædigt at sutte uden. Tag brikken af midt i måltidet, så er vorden formet godt efter brikken. Prøv i forskellige ammestillinger. Amning i sideleje giver tit spidsere vorter. Hvis det fungerer så tag suttebrikken af tidligere og tidligere i måltidet.

Overproduktion: For meget mælk


En overproduktion ses tit i opstartsfasen, hvor brystet bliver ”forvirret” og hormonerne har ikke fundet det rette leje endnu. Som regel reguleres det inden 1-3 måneder efter fødslen.
Hvad er det/Symptomer:

 1. Konstante spændte bryster. Mælken står ud i en stor/kraftig stråle, som er det unormale, selvom mange tro det er strålen der er det normale!!
 2. Meget hurtig/kraftig nedløbsrefleks. Barnet ”drukner”, hoster, sprutter, bliver vred på brystet – al den første mælk er den tynde mælk og det betyder at barnet kun sover korte lure – og sulten igen.
  Barnet har svært ved at holde vakuum ved brystet – den bliver skyllet af pga. mælkestrålen.
 3. Barnet kan få grønlig afføring efter den første uge pga. for meget at den første mælk. Det giver for meget galde i afføringen og gør at barnet får en slags diarre med mavekneb og ubehag til følge.
  TO DO:
 4. Laid baid back amning – den helt liggende amning (se ammestillinger)
 5. Amme i siddende stilling, når man er ude – kort ammetår.
 6. Blokamning – først efter de første 14 uger kan du prøve blokamningen hvor du tilbyder barnet det samme bryst mange gange (f.eks. 3 timer af gangen), for at hun får mere fed mælk.

Supplering/udmalkning: Hvornår og hvordan?


Det kan være nødvendigt med modermælkserstatning hvis du har:

 1. Sent mælketilløb, dvs. din hvide mælk kommer først efter 5-7 dage.
 2. Din baby har lavt blodsukker efter fødslen.
 3. Din baby har fået gulsot inden mælketilløb – husk 66% af alle nyfødte bliver gule, kun 1 % bliver så gule de skal i lysbehandling.
 4. Du har fået et for lille barn i forhold til hvornår den er født i graviditeten.
 5. Du er brystopereret eller der er bøvl med dine bryster.
  TO DO ved Implantater: Her går amningen tit OK, men am hyppigere, da implantaterne, især meget store (over 400 ml) trykker på mælkekirtlerne.
  Brystreduktion betyder desværre tit at brysterne laver mindre mælk: 90% har problemer indenfor 10 dage. Det gælder at jo længere siden operationen jo bedre, jo flere børn du har født, jo bedre og dine ammechancer er bedre hvis vorden ikke er taget helt af. Husk at du eventuelt både kan amme og give flaske, det er ikke enten eller. TO DO følg rådene ved for lidt mælk.
  Hvornår er udmælkning nødvendigt?
  Udmalkning kan være en god ide allerede i graviditeten hvis du skal have tvillinger eller har graviditetssukkersyge.
  Håndudmalk 3 gange dagligt mindst 10 min den sidste måned før forventet fødsel, frys i en engang injektions sprøjte/ skoldet isterningbakke i plastikpose. Det er små mængder der kommer, men det er godt for din baby og hjælper brysterne til at komme hurtigere i sving med at lave mælk.
  Brystpumpe eller håndudmalkning? – prøv dig frem – der er stor forskel på hvordan forskellige kvinder får den største mængde ud. Se teknikken for håndudmalkning på https://www.youtube.com/watch?v=9cmJdtWapco

  Bruger du maskine, så er dobbeltudmalkning det bedste. Sørg for at have det varmt imens og overvej at få en recept på syntocinon- næsespray fra din læge.
  Husk at din udmalkning IKKE viser den reelle mælkemængde, din baby kan få meget mere ud end det du kan få ud.
  Opbevaring af mælk:
  3 dage i køleskab
  6 måneder i fryser
  Optøet mælk – 1 dag i køleskabet
  Hvordan supplerer man så baby får ekstra mælk?
  Kop/medicinbæger https://www.youtube.com/watch?v=KJmPDn3EA24
  Fingerfeeding – sonde med mælk tapet fast på fingerenhttps://www.youtube.com/watch?v=RRFgA_uHW1g
  SNS ammesystem (Lactaid) se Vibeke Myrens film ”breastfeeding with a medela lact-aid” eller denne
  https://www.youtube.com/watch?v=FcjjWtSZp7g
  Calma sutteflaske er også en mulighed, men babyer bliver tit forvirrede og magelige af at få flaske, så derfor er det godt at prøve nogle af de andre muligheder først i samråd med sundhedspersonale.

Hvordan får jeg min baby til at bruge sut?


Stil dig op, hold barnet tæt ind til dig og vip op og ned, så du går ned i knæene som en bedre gang morgengymnastik mens du holder sutten i barnets mund. Brug altid en gammeldags sut og stor: 0-36 mrd eller 6-18 mrd, gerne mærket BIBS.
En sut bør ifølge WHO ikke anvendes den første måned, da den snyde barnet til at drikke mindre mælk end det har brug for, så brug din sunde fornuft
Til slut:

MUMPETITION & MERE om AMMEMAFIAEN

Ammemafiaen er en flok velmenende, smilende og overbeviste kvinder som kaster oneliners efter dig i stil med “alle kan amme” og “mors mælk er det bedste for barnet”. De glemmer nogle gange at have omsorg for moderen og nuancere: Mors mælk er fx ikke det bedste for barnet, hvis amningen hele barslen koster al familiens energi at få til at køre. Og som sædvanligt bliver ammeproblemer gjort til et individuelt problem: Du kan let komme føle dig som en taber hvis det egentligt virker lidt som om du er undtagelsen, der bekræfter reglen om at “alle kan amme”. Og det selvom barselsophold og hjælp efter fødslen er minimalt – sundhedsplejen reduceret til stort set intet og ungen kommer uden en QR kode med yderligere informationer. Det er fanme ikke i orden at shame kvinder der ikke får den amning op at stå under de vilkår. Du skal på den ene side helst ikke amme offentligt, men Gud nåde og trøste dig hvis du opgiver amningen og sidder med en flaske.
I livets store Mum-petition taber vi alle! Der er smæk til os alle! Og det varer lige indtil vi melder os ud af mor konkurrencen evt. under kampråbet “dette er opfundet af patriarkatet for at holde gode kvinder nede”. IGEN VIGTIG DISCLAIMER: Så mærk dig selv: Hvor er du, hvad kan du, hvad er vigtigst lige nu. Kvinder har altid ammet hinandens børn og nogle kvinder kommer aldrig op på den mængde mælk deres baby behøver. Hvis du OG KUN DU synes der skal andre boller på suppen, så suppler med flaske. Du skal ikke bruge hele din barsel med at kæmpe med en amning som ikke rigtig gør nogle af jer glade.
IGEN: Kører nogen ammemafia på dig så husk det er noget kulturelt og bed dem trække piben ind. Kik dem og dig selv i øjnene og sig ”GENTAG EFTER MIG: FORÆLDREKÆRLIGHED SIDDER IKKE I BRYSTERNE”, tilføj evt. ”Jeg vil ikke skulle forsvare dybt private valg eller eksponeres for skyld og skam, på forhånd tak”. BASTA
Stop aldrig 100 % hvis du er i tvivl: Hold en kattelem åben med både amning og flaske, så du fortsætter med at amme lidt, sammen med flasken.
Stadig i tvivl? Få jordemoder ud på ammebesøg. Fx dygtige Sasha fra https://barselsrummet.dk eller Susanne fra https://www.jordemoderen.nu

Næste blogindlæg handler om at amme det større barn og indeholder bla.

 • ’Hvordan man amme en lille piranja med skarpe tænder’, ’
 • Opskrifter på at få nattesøvn med babyer og større børn – involverende den forkætrede bog ’Godnat og sov godt’”,
 • 2 hyggelige alternativer til samsovning, du sikkert ikke har hørt om,
 • svar på hvordan og især HVORFOR bliver man langtidsammer? samt hvad tandemamning og æblemetoden er og hvor meget pis man kan få ud af begge dele….

2 Replies to “Amning 3: Ammeudfordringer anden del og meld dig ud af “mumpetition””

 1. Ved brystbetændelse er kyllingesuppe godt, det er antibakterielt, og varm kokosmælk med gurkemeje ligeså. På neonatal på Hvidovre bestilte man selv mad for 7 år siden, de havde en fremragende kyllingesuppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait