Amning 1: Amning basic

Denne blog handler om hvad en mor til 5 med sammenlagt 14 års amning og i øvrigt 22 års erfaring som jordemoder siger om det at amme: Der er for meget snak om, at det er nemt at amme. Det er som at køre motorcykel: Når det kører godt, er det nemt og er skønt. Men når er lastbil overser dig i Limfjordstunnelen, går der nemt ged i det. Jeg synes man nedvurderer kvinder, som ammer eller har måtte opgive det, ved at sige det er let. For det er det ikke altid. Og det er virkeligt begrænset hvor meget hjælp man kan nå at få på hospitalet, hvor man fortsat står udenfor efter 6 timer (1-2 døgn hvis man er heldig) uanset hvad politikerne lovede for et år siden. Så det er en stor fordel at ruste sig med viden på forhånd. Denne blog er det første afsnit i en serie på 4: Amning basic: Bl.a. om at amme en nyfødt, kost som fremmer dit velbefindende og mælkemængde. Hvad gør du når du er alt for træt, hvordan ved du at der er nok mælk og hvad gør du hvis ungen hyler konstant? Og jeg hater lige lidt på vores nationale darling nr 1: Legoland.

Hvad sker der i brysterne mht. mælk og hormoner?

Oxytocin er et hormon der dannes i vores hjerner. Det er vores fødehormon, kærlighedshormon og vores mælkehormon. For at dette hormon arbejder mest effektivt så du nemt komme i gang med at lave mælk, skal du give dig selv:

1. Egenomsorg og omsorg fra dine nærmeste og din partner.

2. Ro, dvs. minimalt besøg og få tilskuere til amningen.

3. Rare, behagelige omgivelser, hjemme eller på sygehuset dvs. dæmpet belysning, den rette temperatur og stilhed.

4. Masser af fed og god mad samt minimum 3 liter vand.

5. Søvn, når baby sover eller bare ligger og kikker rundt midt om natten, så sover du!! Aflever baby til din partner eller pårørende i tide og utide, så du kan sove mere. Fik du kejsersnit? se blog

6…og vigtigst: At have baby heeelt tæt på, gerne nøgent (evt. med en ble på) under dynene så I ligger hud mod hud og at du er helt bevidst om at booste oxytocinet ved at dufte til barnet, kigge på barnet og fordybe dig i alt det fantastiske ved lige netop din baby: De små hænder, dunede ører og silkebløde mave. Kast alt andet ud og dyk ned i mælkehavet.

Hvis du har svært ved at forholde dig til baby, f.eks på grund af en hård fødsel eller fordi du (med rette) synes din egen lille skat mest af alt ligner et overkørt pindsvin, er det helt normalt: Vær ekstra bevidst om at booste oxytocinet med tæt fysisk kontakt til barnet og passe på dig selv.  Læse mere om bæreseler her: Få EKSTRA smækhamrende umulige unger – alt hvad du bør vide om bæreseler

amning i bæresele

Hvad er råmælk?

Når du har født og nogle gange allerede i graviditeten, har du den ekstremt næringsrige, søde, gullige, tykke råmælk i brysterne. Der er ikke så meget, men barnet er født med ekstra kropsfedt og ekstra væske i systemet, så de allerfleste børn kan fint klare den på råmælk, indtil den mere rigelige, hvide mælk falder til efter nogle dage. Efter fødslen lægger du barnet til, få gerne hjælp fra personalet eller lad den lille kravle til brystet, alt efter hvad du og baby har temperament til. Se denne video om hvordan babyer fint selv kan finde brystet https://www.youtube.com/watch?time_continue=191&v=uMcgJR8ESRc

Hvis din baby ikke vil spise indenfor de første 8 timer er det en god ide at starte udmalkning, for at fåmælkeproduktionen i gang. Du kan håndudmalke eller udmalke med en maskine, helst elektrisk med dobbeltsæt.Men ofte spiser baby ikke meget det første døgn, fordi hun er træt og overvældet efter fødslen. Det er du måske også, så benyt lejligheden til at få sovet ud. Efter det første døgn og indtil mælken løber til, skal barnet helst spise MINDST hver 3-3 1/2 time, også om natten OG gerne mere. Det er normalt at et lille spædbarn spiser hver halve time HVER HALVE TIME!!! – det betyder

 • 1. Det er godt babyer er ret nuttede og man kan tilgive dem lidt af hvert
 • 2. en nyfødt kan ikke spise for meget
 • 3. de bliver ikke udtrættet af at spise, men falder til ro og oplever tryghed. Det er temmelig TRÆLS at amme meget om natten, men det er dér dit prolaktin (som er det andet vigtige ammehormon) niveau er højst og her øges mælkemængden markant.

Hvis du efter et par uge er klar til at stoppe amningen fordi du sidder der KONSTANT og ikke kan lave andet så husk at den der lille mavesæk vokser hurtigt og ungen snart kan spise sig mæt på langt kortere tid.

Og hvis én eller anden tante basher dig med at du ikke må sidde med mobilen eller stene serier bare nogen af de 8 timer du sidder og ammer dagligt, stopper du barselsgaven ned i halsen på hende. Selvfølgeligt skal du se på dit barn, men en stor del af tiden ligger baby og blunder med udsigt til dit bryst og er pænt ligeglad.

Hvordan føles det når mælken løber til? Og to do ved mælketilløb

Helt kort: Du vågner og i nattens løb virker det som om du har 2 ukogte blomkålshoveder i stedet for bryster. Brystet vokser tit markant, når mælken løber til. Det bliver knudret, varmt og gør ondt. Dette er hormonproduktionen der stiger og der sker en væskeophobning – ødem – i brystet. Dette kaldes mælkespænding og er normalt i de dage mælken falder til. Du kan få en let temperaturstigning (under 38,5)  – det er ikke farligt og går over bare du ammer hyppigt, har varme bryster og tager den med ro.

Hvornår finder mælkespænding sted: Det sker for 8 ud af 10 og som regel på 2.-3. dagen men indimellem så sent som 10. dagen. For nogle kommer mælken snigende uden ubehag eller at brysterne vokser nævneværdigt. Det betyder ikke du laver mindre mælk, bare at dine bryster ikke reagerede så meget. Sådan er det tit hos flergangsfødende.

TO DO ved mælketilløb.

1. RO – dvs. IKKE et helt opløb af gæster som måske stirrer paralyserede på dine enorme bryster: Hygge, puder, dæmpet belysning

baby spiser ikke? gang i udmalkning!!

2. Baby må spise så meget han har lyst til – også kaldet ”fri amning”

3. Holde sig varm, fokus på varme bryster, arme og fødder

4. Drik rigeligt og spis god, sund, fed mad…..(men hvad er det? Det uddybes nedenfor)

Ammemåltidets sammensætning

Den hvide mælk er opdelt i 3 substanser. Når baby starter sit måltid, får den først tynd (tørstslukkende) mælk, så proteinrig og til sidst det fede mælk. Man kan sige baby får suppe, steg og is, ligesom til mormors fødselsdag. Det er derfor det er så vigtigt at lade barnet blive hængende i brystet, til den selv slipper: Han skal nå ned på bunden af brystet og få den fede mælk. Lad derfor baby spise af det ene bryst, så længe han vil og når han selv slipper, kan du tilbyde det andet bryst. Nogle babyer kan spise begge bryster, andre klemmer kun 1 ned pr måltid. Babyer spiser lidt af gangen, dvs.holder pauser fordi deres mavesække er bittesmå og de må venter med at spise videre til mælken er passeret videre.

Kost som fremmer dit velbefindende og din mælkemængde

Allerførst skal du tankes op ovenpå fødslen.

Når der skal noget ud skal der også noget ind – allerede efter et par måneder producerer du 1,5 L mælk om dagen og selve processen med at danne mælken kræver også energi. God mad støtter dit hormonsystems normale funktioner:

1. Rigeligt væske: drik mindst 3 l om dagen. Drik rigeligt urtete, som f.eks ammete

2. Gode fedtstoffer:

Fra nødder som mandler, hasselnødder, paranødder, valnødder

fra frø: Sesam, græskarkerner, solsikke osv.

fra fede fisk som laks, hellefisk og ørred fra planter som avokado, spis den som den er eller i smoothies og andre gode fedtstoffer (olivenolie, kokosolie, rapsolie, økologisk smør, vegansk smør som ”smørbar”)

3. Husk grøntsager og fibre, så din mave kommer godt i gang igen. Hav først fokus på opbygning og nydelse før du fokuserer på vægttab. Glem alt om at tabe dig en masse de første måneder, først skal du altså ovenpå igen.

Opbygning er kost der giver dig et stabilt blodsukker og mange vitaminer og næringsstoffer: Mange grøntsager og proteiner fra kød og bønner. Du må først starte på jern-tilskud når din mave er i gang igen, dvs. du kan komme af med afføring igen efter fødslen, men det er godt at få din blodprocent op igen i en fart både med jern kosttilskud (husk at tage jern med c vitaminer, ingen mælk eller kalk 1 time før og efter) og jern-rig kost: Spinat, røde bøffer og indmad f.eks. kyllingelever.

Nydelsen er at du skal holde honeymoon med nogle skønne lækkerier – Al lækker mad giver øget oxytocin.- men prøv at holde et stabilt blodsukker, ved at være selektiv med hvor dine kulhydrater skal komme fra: Er den de perfekte croissant eller den fyldte chokolade?

Under nydelse kommer så også spørgsmålet om alkohol i ammeperioden: Alkohol udskilles begrænset i modermælk, så nyd da endeligt et rigtigt godt glas champagne, en microbryggeriøl eller en gin og tonic. Du kan sagtens drikke med måde dvs.ikke binge mens du ammer, men bare du bruger din sunde fornuft og drikker 1-2 genstande, f.eks lige efter en amning. Alkohol går meget begrænset over i mælken. Jeg hører indimellem kvinder som stopper med at amme, fordi nu vil de altså kunne drikke alkohol igen – så er informationen godt nok blevet for hellig – man må godt drikke mens man ammer (se side 24 her)!http://sundhedsstyrelsen.dk/da/nyheder/2015/~/media/2986643F11A44FA18595511799032F85.ashx

Istanbul

Hvorfor Istandbul slår legoland

Ro, bekvemmelighed og afslappethed er vigtigt for at amme. Også når man er undervejs. Vi tror, at vi er så gode ammemæssigt her i Vesteuropa, men de mest blærede ammefaciliteter finder man mig bekendt i Istanbul lufthavn. Den har flere amme/babyrum, som man kan helt gratis får en kode til: Så er der den skønneste vippende ammestol, dagslys, automat med koldt og kogende vand, håndvask, eget wc og puslebord. Det har jeg aldrig oplevet i Europa.
I efteråret var vi i Legoland. Der sad vi ammende forældre på en hård bænk uden armlæn på række og ammede frit til skue i babyhuset, som er er bygningen ved siden af der hvor man tager Legolands legendariske kørekort. Der er ca 30 m2 til at pusle og 3 m2 til at amme. Men til gengæld lugter der af l***.
Jeg kan kun opfordre Legoland og alle andre offentlige steder til at gå den tyrkiske vej #bedre_forhold_for_offentlig_amning.

legoland

Hjælp til trætte kvinder

Et stabilt blodsukker hjælper på trætheden, men det paradoksale er jo at jo mere træt man er jo nemmere falder man i hvidt brød, stivelse, sukker og nemme løsninger fra bageren.

Læg en strategi for mad og indkøb, så du få ordentlig mad. Her skal din partner også på banen og gøre sin del.

Trætheden mindskes også af gåtur hvor du kommer ud og få 1/2 times luft om dagen, så gå en mikrotur med baby og evt. din partner hver dag, fuldstændigt pakket ind i uld medmindre det er 30 grader varmt udenfor.

Drik ikke for meget koffein: Max 3 kopper kaffe eller ½ l cola pr dag eller 6 kopper sort/grøn/hvid the. At drikke dig vågen i the er som at drikke sig fuld i fadøl: Det kan godt lade sig gøre, men der skal meget indenbords. Koffein går over i mælken og kan have den ultrakedelige effekt at din baby har svært ved at sove og bliver irritabel. Det kan også påvirke din evne til at få sovet nok. Du er ikke superwoman: Hvis du skal amme ofte hele natten, skal du virkeligt prøve at få sovet en formiddagslur, en middagslur eller gå megatidligt i seng – alt efter hvad du kan få din baby til eller få pasning/hjælp til. Det er meget fint at få sin partner til at passe baby mellem amningerne om aftenen, så du kan sove. Vent med at gå til alt muligt og prioriter din søvn.

Hvis baby sover længe om morgenen kommer du ikke til ”gomorgen-mor og barn yoga” det første år, medmindre du vil betale med træthed, kort lunte og dårligt humør på yogadagene.

Psykisk rammer moderskabet altså også mange hårdt. Jeg er meget glad for at der begynder at komme mere fokus på psykisk støtte og psykisk egenomsorg til mødre. I alt for mange år var det bare BARNET, BARNET, BARNET og PS du skal træne mave og bækkenbund som en gal. God fucking fornøjelse. Senest har Smertefri Fødsel har lanceret et efterfødselskursus som handler om hvordan du empower dig selv gennem selvomsorg, intuition og booster din psykiske energi. Underviseren er min superdygtige kollega Tilde Bøgild og jeg glæder mig meget til selv at tage kurset senere på foråret https://smertefrifoedsel.easyme.dk/earlybird

Hygge med gode venner og andre ting der gør dig glad skal prioriteres højt – men søvn allerhøjst!

Et eksempel på prioritet:

 • Prioritet 1.Søvn
 • Prioritet 2. Også søvn
 • Prioritet 3. Gæt selv
 • Prioritet 4. Oxytocin kontakt med baby (se blog Pipfri barsel – få flere opture og færre nedture)
 • Prioritet 5. Check ind hvad har du lyst til OG som giver dig energi (så ikke kaffe, serie og croissant HVER gang): Veninder? Frisk luft? Meditere/Mindfulness?
 • Prioritet 117. Træning, babysalmesang, folde bleer pænt, Instagram, Update svigermor….med mindre det lige er det som giver dig energi.
indgang til ammerum

Hvordan ved jeg at der er nok mælk? Gas-og-vandmester-princippet

Hvorfor sidder der ikke en tæller på?

Du kan IKKE malke ud og tjekke. Tit kommer der ikke en dråbe ud af at sidde der og sige MUH. Sjovt nok. Men kik på din baby: Hvor meget tisser den og hvad farve har afføringen. Afføring skifter fra sort, til lysegrønt, til gul.

Gul afføring betyder fint med mælk.

Tager baby på og er der 6-8 våde bleer dagligt får hun nok mad.

Hvis du lægger din baby til når hun beder om det og ellers får ro, bare lidt søvn og spiser/drikker er det meget sjældent at mor mangler mælk.

Amning handler om udbud og efterspørgsel. Jo mere du ammer jo mere mælk producerer du.

Om mælkebomber virker eller ej, så er den i al fald fuld af gode fedtstoffer til dine bryster og resten af dig

https://rosemaimonide.com/2013/06/maelkebomben/

Fantastisk ammehjælp fås bla her https://barselsrummet.dk og Få hjælp til amningen og fødselsforberedelse af Jordemoderen

OK hun får mad nok, men hvad gør jeg hvis baby stadigvæk hyler?

Nogle børn skriger virkeligt meget og de har forskelligt temperament, som du vil opdage hvis du får et par stykker. Det er ikke sikkert, du skal gøre noget anderledes and at tænke at den er en FASE – this too will pas. Men få dit barn tjekket  hos egen læge, jordemoder eller sundhedsplejerske og overvej om din baby kan have forvredet noget under fødslen (se blog om kolik KOLIK – om at stoppe skrigeriet) . Der er intet så frustrerende som at stå med en ny baby, som ikke er glad. Vær altid OBS på overstimulering, især i starten: Baby er vænnet til ro og mørke, din krop og din partners stemme, for mange fremmede gæster har den besynderlige effekt at baby sover under besøget, fordi hun lukker af og så ellers skriger bagefter besøget.TO DO

1. Tilbyd bryst – er din partner i nærheden? Så kan han/hun/de gå videre med punkt 2-5

2. Tjek bleen

3. Tjek temperatur – er nakken våd er barnet for varmt

4. Mangler baby tryghed – prøv at svøbe barnet eller stop hende i en strækvikle (blog)

5. Er hun træt men gider ikke sove: Vug i slyngevugge, gå en tur med barnevognen eller am/nus hende i søvn

Har din baby siddet rigeligt i klemme?

Babyer kan have kiropraktik-krævende skader efter fødslen både hvis den har været meget hurtig, langvarig, hvis de har stået skævt, er taget med sugekop, er blevet forceret ned i bækkenet med et ve stimulerende drop osv. Nogle babyer er født helt fint, men har stået skævt/forkert i graviditeten og derved pådraget sig en forstrækning. Igen, som du nok efterhånden har tænkt et par gange: Der er ikke så frygtelig meget plads inden i dig, hverken i din mave i 9. måned for slet ikke at tale om dine ædle dele, hvor familiens arving skal passere.

Hvordan opdager jeg et problem der måske kan løses med kiropraktik:

 • Baby skriger langvarigt uden at amning eller trøst hjælper. Eller kun hjælper kortvarigt. Oftest debuterer symptomer efter den første uge.
 • Baby har svært ved at komme af med luft/afføring (klemte nerver i nakken giver problemer med at fordøje og komme af med afføring).
 • Baby bliver er skæv i kraniet over nogle uger eller måneder. OBS i starten er det normal at være skæv i kraniet). Nogle gange kan man se skævhed i kroppen, så hvis man lægger barnet på maven virker det ene ben er længere end det andet eller barnet krummer sig til den ene side som en banan.

Inden fødslen er det godt at have fundet dine lokale baby-hviskere: Spørg veninder (sundhedspersonale vil ikke altid anbefale en bestemt behandler), på dit fødselsforberedelseshold og støv nettet igennem efter anbefalinger. Her er nogle gode navne i København https://www.kiro-fys.dk og http://lisbethhecksher.dk

I næste bloginglæg kikker jeg på ammeudfordringer i den første tid efter fødslen og deres løsning: Bliver du brugt som en sut på 170 cm? Er din nyfødte mere til pasta end til burgere, er mælken længe om at dukke op? er du bange for der er for lidt? Er ammemafiaen efter dig med guns, skyld, skam og hurtige biler? og hvad er effektiv førstehjælp til sår på brystvorterne?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait