Verdens Værste Patient skriver en ønskeseddel til fødslen

Denne blog handler om at lægge en fødeplan når man selv har født 6 børn og taget imod andres unger siden 1996, hvad der står i den og hvorfor – om hvordan mit intellektuelle og sproglige niveau reduceres til hvad der svarer til en ikke alt for kvik schæferhunds og hvorfor jeg ikke vil have trukket i hverken mit barn eller mine genitalier under fødslen.

Søn A, 5050 g

Kunne i virkeligheden sammenfattes til ”hold øje med min baby og hold i øvrigt nallerne fra mig og især mine kønsdele, medmindre det er super akut”. Men skal du føde og ønsker at se hvordan skitsen til ”en hjemmefødsel på sygehus” ser ud, er der inspiration at hente. Og hvorfor føder jeg ikke bare hjemme igen igen som jeg har gjort 4 gange før? Jeg havde en sjælden komplikation, da jeg fødte sidst (løsning af moderkagen/abruptio) som rummer en vis gentagelsesrisiko:  Får man den på sygehus har baby en chance for at overleve – men hjemme en den chance meget mindre og jeg kan selv dø. Og hvor meget jeg end elsker hjemmefødsler, er det ikke religion.

Hvorfor skal man skrive en fødeplan? Fordi man ikke kan gå ud fra ens jordemoder kan gætte ens ønsker eller man selv har meget lyst til at forklare dem i et heftigt ve-show. Og både fødende og jordemødre er forskellige. Som jordemoder er kunsten at tage en ønskeseddel alvorlig, selvom man synes den er MEGET irriterende/urealistisk/forstyrrende for ens arbejde. Kan vi jordemødre ikke finde ud af det risikerer vi der kommer flere freebirthere/wild pregnancy/damer-der-føder-uden-uddannet-personale-tilstede. Den slags lyder supernice på de sociale medier med at følge sin krop og intuition uden forstyrrende elementer og badumbadum. Men det er altså livsfarligt for både mor og barn, som jeg skrev i Hvad er ligheden mellem jordemødre og burhøns?. Alligevel kommer der flere freebirthere, og én af dem kontaktede mig så sent som denne weekend for at få gode råd….

Som fødende er det OK ikke at finde sig i hvad som helst, bare det er med et stk uddannet personale indenfor rækkevidde. Og her er så min samarbejdseddel, ønskelisten eller hvad den nu hedder på politisk korrekt dansk. Kursiv er årsagerne til sætningen. Billederne er fra mine foregående fødsler.

Ønskeseddel fødsel

Vi ved at personale kan blive irriteret over ønskesedler og deltagelse af mange pårørende i fødsler.  Vi har skrevet ønskesedlen fordi fødslen er vigtigt for os, fordi vi ønsker respekt omkring vores ønsker og for at give Hr. Ingversen ro til at være der for Karen uden at skulle kommunikere og huske en masse.

Vi har fået 6 børn sammen og vil meget gerne have børnene er med til fødslen. De er normalt med til vores levendefødsler hjemme og det er vigtigt for os alle at der er en god, inkluderende og hyggelig stemning omkring deres deltagelse.

Datter A har ikke altid været en cool fødselsekspert, hun var ret bekymret ved datter B’s fødsel

Tjaa hvad skal jeg sige, nogle jordemødre (bla. undertegnede) ELSKER ønskesedler og nogle bliver irriterede+stressede over dem og bange for at forældrene bliver sure, hvis noget ikke går, som beskrevet på ønskesedlen. Det er de færreste forældre der gør det, for selv den mest romantiske førstegangsfødende ved godt at en fødsel er en dynamisk proces og det primære outcome et 1 stk levende mor skarpt efterfuldt af 1 (eller flere) levende babyer. Og pårørende kan være blandet fornøjelse Undercover som polak – eller fordelene ved det multikulturelle samfund især når de IKKE støtter den fødende, opfører sig respektløst overfor personalet eller går i vejen, det ved jeg fra eget arbejde. En god pårørende til en fødsel er en som er der 100% for dig/den fødende, ikke fylder med egne historier (“dengang jeg fødte/blev opereret for en byld i…”), ikke sparker din partner til side, ikke indgår i en magtkamp med jordemoderen selvom hun er 20 år yngre (og ugift, den tæve!) og passer sig ind. LANGT de fleste er HELST FANTASTISKE til alle 5 discipliner.

Under fødslen

Jeg har været jordemoder i 22 år og behøver som hovedregel ikke lange procedureforklaringer eller hjælp til klyx, exploration, temperaturmåling, tage vaginal/rectal medicin eller lignende.

Der findes faktisk folk som gerne tager en rask lille magtkamp om hvem der skal anbringe en pille fx i min woha, selvom jeg har et rimeligt præcist billede af hvor den sidder. Og jeg har mødt dem. Deres naturlige habitat er sygehuset, de optræder som regel ikke ved hjemmefødsler, da det med at pille andres katte op af fødetasken, drikke kornkaffe, svare på irriterende spørgsmål fra projektbørn og at den fødende bestemmer dagsordenen, ikke lige er deres kop the.

 • Overordnet ønsker jeg hjemmefødsel på sygehus, så ingen rutineprocedurer anvendt, medmindre barnet er viser tegn på stress eller der er akutte problemer. Jeg eksplorerer mig selv. Skriv venligst i journalen at patienten ikke ønsker…./selv tager ansvaret for…/er informeret om…, også selvom fødslen går stærkt og vi måske ikke får talt så meget.

Sygehuspersonalet har ret til at dække deres ryg så de ikke får ballade, hvis det hele går op i hat og briller (= nogen dør eller er ved at dø). Det gør de ved at skrive i journalen at det var patientens egen forskruede ide at sige nej til afdelings procedurer – det gør jeg også selv.

 • Jeg ønsker hjælp til overvågning af vores baby – det plejer at være der hvor jeg har behøvet jordemoderhjælp under mine fødsler – jeg kan ikke både rumme min egen fysiske proces og ansvar for babyen.

Ja jeg bliver tit spurgt om jeg overhovedet behøver en jordemoder, når jeg nu selv er jordemoder. Det korte svar er JA, for ud over mit intellektuelle og sproglige niveau reduceres til hvad der svarer til en ikke alt for kvik schæferhunds, når jeg er langt i fødsel, så vil jeg ikke selv tage ansvar for mit eget og babys liv under en fødsel. Det kræver altså én der er ved sine fulde fem. Capice?

 • Jeg ønsker ikke nogen studerende fra nogen faggrupper med til undersøgelser eller fødsel.

Nej tak, jeg har taget min tørn med at lade studerende øve sig på mig og nu gider jeg ikke mere.

 • Jeg har født 2 gange spontant hjemme, 4 gange efter igangsættelse (2 af disse hjemme) og ved at jeg føder fint efter vandet er blevet taget (HSP) hvis jeg får ro, lov til at bevæge mig, privatliv, klyx og mad. Der går dog i reglen 9-12 timer før der er veer, så jeg ønsker denne ekstra tid og IKKE s-drop efter 4 timer.

En procedure jeg ikke gider at overholde, medmindre der er en god grund.

 • Mine fødselsforløb byder ikke på gradvis åbning af livmodermunden (orif). men ”ingenting…ingenting…tæt på ingenting…..8cm…baby” derfor ønsker jeg ikke rutinemæssige vaginale eksplorationer, medmindre der er en foetal indikation.

Mange steder anbefales vaginal undersøgelse hver 2. time – hvilket aldrig bliver en fest, men er decideret ubehageligt og kan opleves både smertefuldt og ydmygende, når man har fuld skrald på veerne. Så endnu en procedure jeg ikke gider at overholde, medmindre der er en god grund.

 • Jeg plejer ikke at få nogen former for medicinsk smertelindring, men er OK med ikke-medicinsk: Vand, massage, ilt, akupressur, stillingskift, bevægelse, rebozo osv. Skulle jeg mod al forventning ønske medicinsk, siger jeg selv til.

Jeg blev bedt om at forklare, hvordan jeg stod omkring epidural. Jeg står i kridt-firkanten NEJ TAK. Ikke fordi der er noget galt med at få en epidural, men, lille hemmelighed, efter 3-4 børn gør det faktisk ikke så ondt mere, hvis man ellers passer sin vejrtrækning mm.

…det er stadigt hårdt arbejde
 • Jeg skal have hjælp til selv at lade vandet helst på WC med overvågning og evt drop, og jeg foretrækker selv at lade vandet frem for engangskateter. selvom det er besværligere for alle.

Nogle gange har jeg set andre jordemødre tømme blæren på fødende med kateter (lille slange op i blæren via urinrøret), fordi de syntes det var for bøvlet både for dem selv og den fødende at få hende og halvdelens af fødestuens tekniske udstyr ud på et meget lille toilet. Og en fyldt blære holder barnet oppe som en spærreballon, så den ikke kan komme ud, så TISSE skal man død og pine. Men jeg kan normalt godt selv, bl.a. fordi jeg ikke har epidural, som nogle gange lammer tisseevnen.

 • Jeg tager selv imod, i sideleje, kano eller hug, medmindre der er foetal indikation for andet. Jeg ønsker ikke nogen berører mine genitalier under forløsningen dvs ingen HOPE/finske håndgreb.

Jeg har selv forsket i om kvinder brister mere eller mindre ved hjemmefødslerhttps://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-016-0990-0 og fandt at færre kvinder bristede, og de bristede mindre alvorligt ved hjemmefødsler, selvom de ikke fødte på ryggen og der IKKE blev trykket ind på barnet hoved og hevet i deres woha, som man gør ved de der håndgreb, så jeg siger nej tak.

lad aldrig nogen hive dine børn ud, hvis du på nogen måde kan få dig selv til det, det er så meget sjovere og mere behageligt at gøre det selv
 • Jeg ønsker ikke trækken ned for forreste skulder/forsøg på forløsning i samme ve, hvis jeg ikke kan tage imod selv, medmindre I ser meget dårlig hjertelyd. Mine børn sidder vepausen over efter skuldrenes fødsel og fødes i starten af næste ve. Jeg er ikke bristet eller haft tegn på skulderdystoci de sidste 5 fødsler, heller ikke ved nedenstående:

Kald mig romantiker: Jeg tror på at babyer selv kan komme og det er mere skånsomt for baby og mors woha ikke at trække i dem, og det er kønnere og mindre veterinært – se mere om min forløsningsmetoder https://fb.watch/5bEK9TXWHm/

 • Jeg har presset 5050 g dreng ud på 10 min, så prøv at undgå kop – jeg kan godt føde ugunstige indstillinger med påvirket hjertelyd spontant på kort tid.

Jeg kan ikke lave en bernaise –sovs uden den skiller, strikke efter opskrift eller stave om mit liv så afhang af det men PRESSE, DET KAN JEG.

 • Jeg anvender lamaze/smertefri vejrtrækning ved behov og besvimer ikke af det, det lyder voldsomt men jeg har styr på det (har undervist 2 år ved smertefri fødsel) og hyperventilerer ikke. Jeg har ikke lyst til indblanding i min vejrtrækning.
og fød i vand, det er også virkeligt rart

Erfaringsmæssigt både irriterer og stresser jeg sundhedspersonale med min gispevejrtrækning, men de er jo på arbejde, så jeg synes de må leve med en vis mængde irriterende adfærd fra mig/klienterne.

 • Jeg ønsker at komme i vand med trådløs CTG hvis dette er muligt – og meget gerne føde der selvom det er frarådet osv.

Hvis det sker giver jeg lagkage, men drømme kan man jo altid. Man får som regel ikke lov til at føde i vand på sygehus, badekar eller ej. Tror du ikke på mig så spørg dit lokale fødested hvad promille deres vandfødselsrate ligger på i en heldig måned. Hjemme føder ca 50% i vand.

 • Jeg kan have behov for ro og vil måske bede jer flytte den hyggelige småsnak udenfor stuen.

Husk det kan du altid bede om. Jeg er også selv tit blevet bede om at holde bøtte når jeg snakkede for meget under en fødsel. Det er helt OK. Så fandt jeg bare en anden måde at holde mig vågen på.

 • Jeg er meget bange for kejsersnit (sectio) og ønsker så lang snor som baby kan klare, for at undgå det. Det samme gælder intrauterin palpation – (hvadfornoget? Ja lad os bare holde det til at det er noget supertræls). Jeg kan tåle meget blødning (to gange har jeg blødt 2,5 l uden transfusion).

Meget har jeg budt min krop, men jeg vil så gerne slipper lige for den der…

 • Husk at give mig mad og drikke – ellers kan jeg få vesvækkelse

Man får ikke nødvendigvis tilbud andet en rød saft og druesukker under en sygehusfødsel, hvis man ikke har forberedt sin partner på det og pakket en sund og nærende snackbag.

I al fald ikke med mig.

Efter fødslen

Vi ønsker sen afnavling (efter placentas fødsel) og ingen PH/afklemning/stikken i navlesnoren samt uforstyrret hud til hud gerne i 2 timer. Evt. behandling af baby på fødelejet/hos mig, hvis det kan lade sig gøre.

Det er rart nok for baby at den får hele sin blodbeholdning, incl jern, ilt og næringsstoffer med over fra moderkagen i stedet for at 30% af det dyrebare babyblod havner i et PH apparat og en skraldespand. Se FB: Søg på sen/optimal afnavling – det er en super gruppe

 • Vi giver K-vit som dråber.

I stedet for som indsprøjtning, det burde ikke være et supermærkeligt valg. Tænk hvis du skulle stikke din baby/barn med en intramuskulær sprøjte multivitaminer hver aften?

 • Jeg har blødt 2,5 l ved igangsatte fødsler med en død baby (foetus mors) i 2010 og 2019 men dette har været ved cytotec induktion (en medicin man bruger for at sætte fødsler i gang). De andre gange har jeg blødt 100 ml. Jeg ønsker ikke rutinemæssige oxytocin og ønsker en fysiologisk efterbyrdsperiode. Ingen rører/kugler/presser på min uterus, ønsker du at kende uterus stand, så mærker jeg selv på den og fortæller dig det, medmindre du ser er akut voldsom blødning.

Nogle af mine kollegaer tager meget hårdt/smertefuldt fat, i bedste mening selvfølgeligt, også ved normal blødning: Nej tak. Bløder man meget skal der selvfølgeligt tages fat, det gør jeg også selv.

 • Af følelsesmæssige grunde ønsker jeg overnatning på sårbare barsel, som aftalt.

Bare så ingen glemmer det, selvom klokken er 04:48

Støttepersoner/pårørende (børn)

*doula, som 100 % kender sine beføjelser, som aflaster Hr Ingversen

*fødselsfotograf GLÆD DIG TIL AT SE HENDES BILLEDER HER PÅ BLOGGEN

Datter B og datter B med datter C

*Datter A 17 år (har deltager i 3 tidligere fødsler). Datter A har nerver af stål og en stor viden på fødselsområdet

*Datter B 14 år (har deltager i 2 tidligere fødsler) Datter B har nemt ved at blive bekymret for sin mors tilstand, ved blødning eller mange mennesker på stuen. Hun har brug for at ikke at føle sig irriterende og har brug for at kunne spørge uden at være i vejen.

*Datter C 10 år (har deltager i 1 tidligere fødsel) Datter C bryder sig ikke om skrigeri og at ”drengelæger” (mandlige læger) skal se mig delvist afklædt, så hun tager måske høretelefoner på og fordyber sig i en skærm, hvis det bliver lidt for heftigt.

*Søn A 7 år – hans første fødsel, hans søstre har ham. Han kan blive overtræt og snakke meget, det klarer Datter A

Børnene er rimeligt disciplinerede og desuden fødselsforberedt. Datter A har dem i en kort snor. De kommer sent i forløbet og tager hjem relativt kort tid efter fødslen.

Det en en fødselsdagsfest at føde og den skal fejres

Jeg er godt klar over at en fødestue er lillebitte og det er en akutafdeling, ikke Leos legeland – så de skal nok blive dresserede i ikke at genere personalet på nogen måde. Meget mere om forberedelsen og mit birth squat i næste næste blog.

Det bliver spændende hvad de siger til den liste og hvor meget der kan gennemføres, men det kommer senere her på bloggen.

Næste indlæg handler om hvordan jeg fandt ud af at jeg slet ikke har angst og hvad jeg faktisk havde, hvad er sammenhængen mellem denne graviditet og min Suzuki GXS-R (sport touring motorcykel, fire ventiler pr cylinder firetaktsmotor, 0 til 100km/t på 4.31 sekunder) og hvordan det er når ens baby spiller død i 12 timer, om at strande i Jylland og prøve at forberede sig til en baby uden at gå i panik over det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait