Amning 2: Amme udfordringer, 1. del. Ammeudfordringer i den første tid efter fødslen og deres løsning

Efter et lille sving omkring babydvalen og offentlig amning i Portugal, tager vi fat på ammeudfordringer i den første tid efter fødslen og deres løsning: Bliver du brugt som en sut på 170 cm? Er din nyfødte mere til pasta end til burgere, er mælken længe om at dukke op? er du bange for der er for lidt? Og så træner vi at sætte James Bond på ammemafiaen, hvis de er efter dig med guns, skyld, skam og overbevisende kvindemennesker samt hurtige biler….og hvad er effektiv førstehjælp til sår på brystvorterne?

Babydvale

Jeg er ved at vågne op af babydvalen. Vi har et gennembrud i søvn her fordi Idis har accepteret at sove i egen seng hernede i Portugal. 3 hele nætter, hvor hun kun vågnede een gang henholdsvis kl 02 og så igen kl 07. Ellers har hun hængt i brysterne hele natten hver 1,5-2 time. Det betyder jeg måske snart kan få et liv igen med noget overskud, hvor alt ikke handler om at få sovet eller være ved at kaste op af træthed dagen lang….De sidste 6 måneder har jeg måtte acceptere, at jeg var så træt, at jeg INTED fik udrettet end at passe deltids arbejde og deltids skole. Idis var en stor baby som stod tidligt op og sov meget lidt om dagen. Så jeg fik enderne til at mødes, med har ikke skrevet eller tegnet andet end bestillinger. Det var ok, men også lidt kedeligt…jeg har savnet overskud til at være kreativ og en udhvilet hjerne. Een del af min hjerne har været lukket ned. Især eftermiddag/aften. Det er som det er, for ineffektivitet og langsommelighed er en del af en baby (se Amning basic) og det har også været hyggeligt med en lille varm, uldhåret skat ved siden af mig i sengen (Hr Ingversen er for længst begyndt at sove nedenunder) men jeg er klar til forandring og mere overskud.

I ammeblog 4, som kommer på før du aner, skriver jeg mere om at få børn til at sove hvis man ikke kan/vil acceptere søvnmangel. Jeg har accepteret søvnmangel denne gang, fordi jeg ikke skulle køre op til 5x døgnvagter i streg fra min baby var 11 måneder denne gang – det var min virkelighed med alle mine større børn, hvor jeg skulle retur til hjemmefødsels-fødearbejdet efter barsel. Så der ikke været noget valg: Jeg skulle sove nogenlunde sammenhængende 6 timer fra baby var 10 måneder, ellers knækkede jeg på at også at arbejde. Kun er jordemoder med et en læderet virkelighedsopfattelse gå ind til 5X24 timers rådighedsvagt med ingen øverste tjenestetid uden at have sovet 6 timer natten inden. Og vi kunne i familien ikke lige klare fx 6 måneder ubetalt orlov økonomisk uden min løn oveni barslen på selvstændige-dagpenge. Det er dejligt at være studerende og underviser og ikke skulle være effektiv på samme måde.

Offentlig amning i Portugal

Jeg er nød til lige at hoste op om at offentlig amning i et rimeligt katolsk land Portugal afføder absolut NUL negativ reaktion. Min store et årige baby har det pænt varmt og hænger tørstigt i brysterne i tide og utide, også på fancy Lissabon cafeer, men høster kun smil og kurren fra kvinder og ikke-demonstrativ ignorering fra mænd. Modsat det frigjorte nordlige Europa hvor jeg har måtte lægge øre til lidt af hvert for at amme offentligt gennem årene. Og der er gode amme rum i shopping centrene en en skøn stol og nuttet dekoration.

Ammeudfordringer, del 1:Ammeudfordringer i den første tid efter fødslen og deres løsning

Min baby falder i søvn ved brystet eller bruger mig som sut?

Hvad: De fleste spædbørn falder i søvn ved brystet den første tid, og ofte efter meget kort tid. De skyldes 2 ting: Den lillebitte mavesæk, som de lige skal vente på tømmes. Senere kan de sove fordi mælketilløbet kommer i bølger, og når en bølge aftager og der er et ophold i flowet, tror barnet at amningen er slut og barnet vil falde i søvn.

TO DO: Så må du godt vække barnet lidt, pakke hende ud så hun får det lidt køligere, måske skifte hende og tilbyde brystet igen.

Men ikke alt kan løses: Nogle babyer er langsomme spisere, så man må bevæbne sig med underholdning, tålmodighed og hurtigst muligt lære sig selv og baby at amme i en bæresele (se Få EKSTRA smækhamrende umulige unger – alt hvad du bør vide om bæreseler…)

Sutteteknik – eller hvorfor burgere er bedre end pasta

Det vigtigste bag en korrekt sutteteknik er at brystvorten skal langt tilbage i ganen af barnet. Er brystvorten i den hårde gane, vil barnet lave friktion på brystvorten og der vil opstå smerte, slid, sår osv. Brystvorten skal ned i den bløde gane. Har du aldrig før overvejet hvor mange ganer du har så prøv at lade din tunge glide langs den hårde gane indtil du rammer den bløde, bagerst i munder. Mærk hvor langt det er tilbage. Her skal din brystvorte hen hos baby for at den har rigtigt fat. Baby skal gabe godt op, som om hun skulle tage en bid af en burger ”burgermund” – Se mere sutteteknik her https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=Zln0LTkejIs

TO DO

Har barnet rigtigt fat gør det ikke ondt at amme selvom du godt kan mærke der bliver arbejdet på brystvorten af din lille datter. Især de første 30 sekunder eller til mælken falder til, sutter baby hårdt.

Er du på nogen måde i tvivl om baby har rigtigt fat så få en sundhedsperson til at kontrollere.Hiver det, niver det, er der smerter eller slid forbundet med amningen, er teknikken forkert og baby må af igen (husk at udligne vacuum ved at løsne baby med en lillefinger i munden) og du skal starte forfra. Nogle babyer sutter brystvorten ind som om de suge en pasta ind eller har andre uvaner – så skal du lære baby at tage ordentligt fat. Se mere nedenfor om sår og vabler.

Amme-stillinger – hvorfor og hvordan?

Det er fristende bare at amme i den ene ammestilling du er tryg ved, men kast dig ud i nogle flere, så snart du kan overskue det.

Hvorfor:

 • 1. Fordi nogle babyer sutter bedre i én stilling end i én anden
 • 2. Fordi baby altid tømmer brystet bedst der hvor hans hage er, så ved at anbringe ham så den peger mod forskellige dele af brystet tømmer han brystet bedre og du laver mere mælk
 • 3. Af samme grund modvirker og evt. behandle tilstoppede mælkegange og brystbetændelse.
 • 4. Du slider mindre på dig selv, især nakke, ryg og skulder, når du varierer stillingerne, især når din baby bliver stor og tung. Udover at skifte mellem ammestillingerne sørger du selvfølgeligt for at din partner eller veninde masserer dig rigtigt tit.

TO DO Hvilke stillinger er gode til?

En rigtig god stilling til at amme nyfødte er Laid back stillingen. Jo yngre barnet er, jo nemmere er denne stilling.

Café stilling eller madonna stilling: God at bruge ude/Ved middagsbordet/Toilet besøg (du troede måske du kunne gå på WC i fred før du fik børn, men nej)

Tvillingestilling eller indianerstilling: God til at tømme mælkekirtlerne på siden af brystet eller hvis du er øm og spændt helt op i armhulen.

Liggende stilling: God til dig med den ømme bækkenbund og til natamning. Husk en pude under øverste skulder så du virkeligt kan slappe af i den stilling. Desuden kan du bruge den ved ømme mælkekirtler under brystet.

Forsinket mælketilløb: Du venter med stigende utålmodighed 5-6-7 dage efter fødslen, sammen med baby: Hvor bliver den mælk dog af?

Hvornår:

Ved kompliceret fødselsforløb hvor du har haft en dårlig oplevelse med at føde, du har blødt meget (over 1 liter) fået kejsersnit eller har været syg under graviditeten (f. eks svangerskabsforgiftning) eller efter fødslen (f.eks infektion)

TO DO

Starte forfra med Hud mod hud i 3 trin

 • 1. Du trækker en dejlig blød og varm cardigan på, hvis der er køligt i rummet, ellers har du bar overkrop.
 • 2. Du tager al tøjet af din baby, evt. lader du hende beholde bleen på
 • 3. Så kravler du ned under dynen, f.eks. i en laid back stilling (afsnit om ammestillinger) med din baby og lader barnet søge selv eller lægger hende til. Dit barn bare elsker det og du kan se saligheden stråle ud af de små nyfødte, når de er tæt tæt tæt på deres mødre. Hun vil bare være tæt på den velkendte stemme, hjertet og hende, som er den dejligste person på jorden – nemlig dig.

Så længe baby er vågen, så hold hende direkte på din hud, med et silketæppe og et uldsvøb omring og under din dyne.

Hud mod hud betyder for din baby fysisk at hendes sutterefleks stimuleres, hun får en mere stabil kropstemperatur og mere stabilt blodsukker.

Psykisk betyder det at hun falder hurtigere til ro, græder mindre og er mere tryg, så hun sover bedre – dvs. hun sover dybere og længere end hvis hun skal ligge vågen alene/hos en, for hende, fremmed person og spekulere på hvor hendes mor egentligt blev af. Når du har brug for at hvile ørnene fra al den babyhygge – er touched out, dvs ikke orker mere kontakt lige nu – eller skal sove, mens baby ikke vil sove, kan din partner fint overtage hud til hud – her er den anden voksne som barnet kender ud og ind, stemmen, vejrtrækningen og efter kort tid også duften af.Men alt det du orker skal baby være hos dig i starten af hensyn til amningen og bondingen. Am så tit din baby er med på det, især om natten. Går der for længe må du, evt. i samråd med sundhedspersonalet supplere.

Under produktion – Der er for lidt mælk

For lidt mælk er nok den største frygt hos fleste mødre, men kun mellem 1-3 % har for lidt mælk.

Hvad er tegn på FOR LIDT mælk:

 • 1.Manglende våde bleer/manglende afføring. (5-6 er normalt)
 • 2.Din baby græder meget (men her kan være andre årsager, se blog om kolik KOLIK – om at stoppe skrigeriet)
 • 3. Din baby har indsunken fontanelle. OBS den er altid indsunken 3-4 timer efter en amning, det er normalt.
 • 4.Ingen/for lav vægtøgning hos din baby over en længere periode.
 • 5.Din baby er sløv og vil ikke spise.

Hvad er IKKE tegn på for lidt mælk:

 • 1.Din baby ønsker hyppig amning. Det kan være et temperamentsspørgsmål eller fordi baby har appetitspring – de kommer individuelt men ses især ved 3 uger, 6 uger, 3 måneder og 6 måneder.
 • 2.Du har en urolig baby om aften: Her skal du huske der ER mælk nok om aftenen, men det er sværere for baby at få det ud. Baby er tit overstimuleret om aftnen og græder/pyldrer, dette skyldes ikke sult og løses ved at gå/hoppe på bold, evt samtidig med en trøstebabs.
 • 3. De spændte bryster er blevet helt bløde. Det er normalt –de producerer alligevel nok mælk.
 • 4. Du mærker ikke længere nedløbsrefleksen eller har aldrig mærket den – også helt normalt – du producerer alligevel nok mælk.

Årsager til lav produktion

 • 1.For lidt amning – baby pacificeres med en sut eller anden underholdning, hvor hun egentligt skal til brystet.
 • 2.Forkert sutteteknik (se tidligere korrekt sutteteknik)
 • 3.Manglende skift i ammestillinger (se ammestillinger)
 • 4. Du har en stofskiftesygedom eller PCO. Det behøver ikke være et problem.
 • 5. Du ryger – det behøver hellerikke være et problem.
 • 6. Du er brystopereret, både at have fået lavet sine bryster mindre eller større kan betyde mindre mælk. Især brystreducerede kvinder skal regne med udfordringer, men de behøver ikke være uovervindelige – få masser af professionel hjælp.
 • 7. Du har hypoplastiske bryster som er meget rørformede eller meget forskellige i størrelse, eller simpelthen meget små, grænsende til det ikkeeksisterende. Er du i tvivl så få en professionel vurdering.

TO DO Hvad kan du selv gøre for at øge mælkeproduktionen:

 • 1. Hud mod hud (se tidligere)
 • 2. Ammeferie i sengen, dvs ingen aftaler ude af huset. Din partner lave alt det praktiske i hjemmet.
 • 3. Ekstra meget amning om natten, hvor prolaktinniveauet er højst. Hav barnet tæt på dig i sengen, undlad at give flaske.
 • 4. Korrekt sutteteknik
 • 5. Tilbyd begge bryster til hvert måltid og lad barnet hyggesutte længe
 • 6. Evt. udmalkning. Jeg er fan af powerpumping fra for udmalkning classic:

Powerpumping: malk ud med dobbelt system og elekstrisk pumpe (lej eller køb), dvs begge sider på en gang, f.eks kl 7 hvis din baby står op der. Du ammer og malker så i 20 min, 10 min pause, malk ud i 10 min, 10 min pause og afslut med 10 min udmalkning – i mens malkemaskine gør sit arbejde stener du serier, potcast eller instagram. En time hver morgen/formiddag i – mange ser effekt efter 3-4 dage. Obs der skal være ro men du malker, så din partner passer baby. Det er ikke mælkemængden du får ud, der tæller, men stimulationen.

udmalkning classic er at malke efter hvert ammemåltid, også om natten. Det ærgerlige ved det system er at de færreste kan uden at DØ af træthed og det satans pumpesæt skal steriliseres efter alle kunstens regler 8 gange i døgnet, som om du ikke har andet at lave.

 • 7.Skift ammestillinger.
 • 8.Giv ikke supplering, hvis ikke det er højst nødvendigt – din baby bliver nemt meget glad for flasken og sur på brystet.
 • 9. Husk kostrådene og drik væske 3-4 liter. Prøv med ammethe, hvidtøl og mælkebomben.

Ammemafiaen

VIGTIG DISCLAIMER Mærk dig selv: Hvor er du, hvad kan du, hvad er vigtigst lige nu. Kvinder har altid ammet hinandens børn og nogle kvinder kommer aldrig op på den mængde mælk deres baby behøver. Hvis du OG KUN DU synes der skal andre boller på suppen så suppler med flaske. Du skal ikke bruge hele din barsel med at kæmpe med en amning som ikke rigtig gør nogle af jer glade.

Kører nogen ammemafia på dig så husk det er noget kulturelt og bed dem trække piben ind. Kik dem og dig selv i øjnene og sig ”GENTAG EFTER MIG: FORÆLDREKÆRLIGHED SIDDER IKKE I BRYSTERNE”, tilføj evt. ”jeg vil ikke skulle forsvare dybt private valg eller eksponeres for skyld og skam, på forhånd tak”. BASTA

Stop aldrig 100 % hvis du er i tvivl: Hold en kattelem åben med både amning og flaske, så du fortsætter med at amme lidt, sammen med flasken.

Stadig i tvivl? Få jordemoder ud på ammebesøg fx Sasha fra https://barselsrummet.dk/ eller Susanne fra https://www.jordemoderen.nu/ .Se næste blog om supplering og udmalkning.

Bryster på høje hæle (førstehjælp til sår & vabler)

Inden du gå i gang med at amme tænker du typisk ”hvor svært kan det lige være?”. Du tænker måske at det har kvinder gjort i 1000-vis af år og har desuden set diverse veninder og fremmede knappe en 2 måneder baby på brystet i Frederiksberg centret, mens de snakkede som vandfald og skyllede den ene cafe latte ned efter den anden.

Så sidder du pludselig der med en lille sugemalle som åbenbart kar et solidt kæbeparti under det nuttede rundkindede ydre og mærker de første slid-sår dukke op, endda et så traumatiserende et sted som dine brystvorter.

Glem alt om vabler på fødderne efter en lang nat i byen, nu risikerer du vabler dine brystvorter! Suk.

Brystvorter kan godt være ømme lige når din baby med stor energi tager fat, men det er ikke meningen der skal være decideret smerte og det gør ondt. Det må ikke gøre ondt under hele amningen.

TO DO

Hvad gør du hvis der er begyndende eller manifeste sår på brystvorterne:

 • 1. Baby skal have ordentligt fat! Dvs ikke for langt ude på vorden og ikke hænge for langt væk fra brystet, så den trækker ned i det. Det kommer nok ikke bag på dig at brystvorter er nogle sarte blomster. Især spidsen slides nemt, så det er med at få så meget som muligt af det brune område ind i babys mund. Det brune er ikke lige så sart og spidsen af brystvorten rammer den (dejligt) bløde del af ganen. Har baby ordentligt fat er spidsen af brystvorten i sikkerhed der mens barnet malker løs på den brune del af vorden. Så hiver baby heller ikke for meget i spidsen. Så burgermund, ikke spagettimund (forklaret ovenfor) og af med ungen og rigtigt på igen. Check den lille har krænget underlæben ud. Husk at få baby tæt på brystet – den bliver ikke kvalt. Check også for kort tungebånd, se amning 3.
 • 2. Am i andre ammestillinger – variation hjælper tit – se afsnit om ammestillinger!
 • 3. Blide sut i stedet for hidsig gnaven: Sørg for at mælken løber nemt: Varme bryster giver nemmere slip på mælken, så din lille igle ikke skal sutte så hårdt. Du kan også meget blidt malke lidt ud inden amningen begynder, så mælken allerede løber, inden supersutteren går på. En klassisk fælde er at du udsætter amningen for længe fordi du (helt forståeligt) ikke orker tanken om at smække din smadrede brystvorte i munden på babyen. Resultatet baby er skrupsulten og sutter endnu hårdere når den endeligt får lov. Har du en baby som hyggesutter meget og længe hos dig, og tager fint på, så afkort måltiderne lidt ved at stikke den en sut til vorterne er helede.
 • 4.Den kærlige brystspa: efter hver amning forkæler du dine brystvorter med en god lanolinsalve og putter dem i en plastic ammeskal/brystskjold (https://www.medela.no/amming/produkter/bryst-pleie/brystskjoldIKKE muslingeskal) så de kan danne skorpe i fred og uden din vorde er trykket flad. Den klassiske fejl er at pakke dem i et ammeindlæg, med det resultat at næste gang du fjerner ammeindlægget ryger skorpen og dermed teknisk set en del af din brystvorte af AAAUUUTCH. Står du i mælk til knæene, tager du ammeindlæg udenover ammeskallen, så dit tøj ikke bliver vådt. Brug helst uld, da varme bryster heler bedre. Ammeskallen gør også at brystvorten heler op i sin ”klar til amning”-facon hvor den stritter mere ud end en brystvorde ellers gør.

Det sommerlige alternativ er lufttørring – sol er sårhelende, men få aldrig kolde bryster, så det er få dage om året den kan bruges her i DK. Men er du én af de snedige damer, som får en del af barslen afholdt på sydlige breddegrader nærmere ækvator, sæt dig ud i solen med bare bryster.

 • 5. Den kærlige mor-spa: Du skal sove og hvile for så heler du bedre, og du kan bedre klare smerten, hvis du ikke er så træt. Det er kun en overgang!
 • 6. en tur til kiropraktor kan afhjælpe evt spændte kæbe hos baby (se Hele familiens baby kommer hjem)
 • 7. Overvej at prøve om en suttebrik hjælper. Husk at få den rigtige størrelse.
 • 8. Det tager maltrakterede brystvorter 4-8 dage at hele, hvis der går længere skal du overveje om der er gået en bakterie (typisk en stafylokok-hudbakterie) i sårene, som holder dem åbne. Så er der tit orange sårskorper. Mistænker du det, er det en tur til din egen læge og få noget fucidin-salve på recept (penicillin). Du kan sagtens amme, selvom du behandler dine ammesår med det.

NÆSTE BLOG tager vi fat på mere eksotiske problemer som Reynaurds syndrom, kort tungebånd, brystbetændelse, svamp, suttebrik og overproduktion. Foruden hybridamning (foruden supplering/udmalkning) og hvordan får jeg min baby til at bruge sut? og igen træner vi at sætte James Bond på ammemafiaen….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait