Amning 4: Amning af det større barn og ammestop

Dette blogindlæg handler om at amme det større barn og indeholder bla.

  • ’Hvordan man amme en lille piranja med skarpe tænder’, ’
  • Opskrifter på at få nattesøvn med babyer og større børn – involverende den forkætrede bog ’Godnat og sov godt’”,
  • To hyggelige alternativer til samsovning, du sikkert ikke har hørt om,
  • Svar på hvordan og især HVORFOR bliver man langtidsammer? Samt hvad tandemamning og æblemetoden er og hvor meget p** man kan få ud af begge dele…
  • .Opskrifter på at få nattesøvn med babyer og større børn & den forkætrede bog godnat og sov godt.

Som jeg skrev i næstsidste blog (Amning 2: Amme udfordringer, 1. del. Ammeudfordringer i den første tid efter fødslen og deres løsning) er der flere måde at deale med babyer som ikke sover. Hvis der er mulighed kan man SIMPELTHEN FINDE SIG I DET og sove dårligt. Tro mig, de vågner ikke og vil have bryst når de er 14 år. Men hvad er prisen for ikke at sove sammenhængende? For mig et liv uden overskud, hvor alt handler om at få sovet og være ved at kaste op af træthed dagen lang Amning 2: Amme udfordringer, 1. del. Ammeudfordringer i den første tid efter fødslen og deres løsning?. Der er en social pris og en biologisk pris.

amning er een af årsagerne til vores børn er døbt i høj alder

Den Sociale pris: Vore skønne samfund er jo skruet sammen på den måde at der ikke rigtigt er sådan set meget respekt omkring hvad det koster fysisk at bære, føde og amme/give et barn flaske om natten. Selv at føde er noget vi bare lige klarer, så daffer vi hjem 4 timer efter med bækkenbunden slaskende mellem knæene og opfører os som seje vikingesild og så snakker vi ikke mere om det. Ikke meget piv over hvor fucking hårdt det er. Nogle unge damer som Olga Ravn er heldigvis gået ind i kampen om at lave om på det. For det er jo rocker hårdt fx ikke at få sin nattesøvn!!

Den biologiske pris: For mig et det at min hjerne ikke rigtigt virker. Jeg er forvirret, usammenhængende og kan ikke overskue en skid. Og min vægt…OMG: selv på den sundeste basiskost taber jeg mig ikke et gram efter barn+fostervand+placenta er ude (8-9 kilo hos mig) før jeg får min nattesøvn igen, dvs 6 timers uafbrudt søvn. Og det er ikke underligt: trætheden gør at jeg ikke formår at sige nej til kulhydrater og sukker HVER gang hvilket med det samme giver mig den flotteste insulinresistente øl-mave. Jeg spiser for at holde mig vågen og kan ikke finde tid eller overskud til at løbetræne NOK. Én ting er det kosmetiske og konstant blive spurgt om jeg skal have én baby til, én anden ting er at jeg ved hvor dødsensfarligt bugfedt og insulinresistens er i al almindelighed og i min familie i særdeleshed. Især op til menstruation hvor et højt progesteronniveau giver ekstra væske i maven ser jeg virkelig højgravid ud og passer bedre i et par lederhosen end en dirdl. Man kunne i en alder af snart 49 håbe det var ved at være slut med den fest, men jeg har lige været til gynækolog i anden anledning og hun scannede mig og sagde jeg havde masser af æg tilbage, så den der forjættede overgangsalder er stadigt langt væk. Jeg ved godt alle trashtalker overgangsalderen, inklusiv mig selv (se Postkort fra overgangsalderen og hvordan du giver den fingeren) men det kan umuligt være værre end at være gravide og have natte-pattende yngel. At få mange børn udsætter overgangsalderen – men husk alligevel at få dine børn så tidligt som muligt, da det er æggenes kvalitet som ofte sætter en stopper for festen.

PS Jeg ved godt nogle kvinder bliver til små sylfider af at amme, det betvivler jeg ikke. Men evnen til at tabe sig afhænger  blandt andet af oxytocin niveau, så jo mere oxytocin jo sværere at tabe dig (se mit idol Kjestin Mobergs forskning https://www.kerstinuvnasmoberg.com)

Godnat og dø i helvede

Godnatlæsning for egne og andres børn i søskende-sengen (se nedenfor)

Vejen til kombinationen OK nattesøvn+børn var lang i mit tilfælde.  Min ældste sov uregelmæssigt og afbrudt og da hun var 15 måneder og både jeg og Hr Ingversen arbejdede igen. Jeg  med benhårde hjemmefødsels døgnvagter i en striks Amsterdam-jordemoderpraksis, så vi  næsten ikke kunne hænge sammen at træthed og SURPRICE skændtes I ET VÆK. I perioder sov hun lidt bedre, så var hun syg, gnaven, var startet i vuggestue, vi havde været ud at rejse og så fulgte uger med søvnrod. Vi begik et par begynderfejl:

Fejl nr 1: Baby led weaning

Nogle gange spørger een eller anden supermum i et venligt kælent tonefald mig ”Har du hørt om baby let weaning?”. Jeg ved godt hun bare er godt i gang med at samle points til at blive dagens vinder i den store mumpetition (den du skal melde dig ud af for din egen og hele kvindelighedens skyld se Amning 3: Ammeudfordringer anden del og meld dig ud af “mumpetition”) så jeg svarer tilkæmpet venligt ”Det har jeg brugt siden 2003, min skat, og ved du hvad? (det ved hun ikke) Mine børn bliver hverken mætte eller store og stærke af at kaste lidt rundt med et bredt udvalg af sunde madvarer 6 gange om dagen. Kun riskiksen med smør sidder som limet fast i hånden på dem…” Allerede i 2003 havde Hr Ingversen og jeg for længst gjort den kedelige opdagelse at 100% baby let weaning i vores tilfælde betød ”baby får ikke nok kalorier om dagen selvom hun har en fest med at ”spise”, det vil sige skyde til mål efter diverse usynlige venner med mad 6 gange om dagen, så hun sover ikke, men hænger i brystet hele natten”. Så vi efterfodrede hende med aftensmos og aftens grød til damens billigelse. Det gik ikke mere, selv med grød vågnede hun 2-3 gange om natten.

Fejl nr 2: Vi troede man kunne vænne en baby af med 24/t roomservice uden gråd

Det kan man nok med nogen børn, men ikke med vores. Så læste jeg den forkætrede bog “godnat og sov godt”. Denne bog har nogle af mine kære jordemoderkollegaer arrangeret offentlige bogbrændinger af, bare til info. Efter endt læsning indførte vi et “sov 6 timer af gangen som en start”- regime. Og efter et par nætter med højlydte og hjerteskærende hyl i sin velmenende, men brysteløse, fars arme, sov prinsessen som en drøm og var meget gladere om dagen. For de resterende børn betød det følgende:

Når de blev syv måneder (altså før de får separationsangst ved 8-10 måneders alderen) eller når de lige har afsluttet den ved 11 måneders alderen, FØR institution – har mine børn fået lov til at opdage lige præcis HVEM de havde arvet deres legendariske stædighed fra.

Så var mælkebaren lukket fra klokken 24 midnat til klokken 6 i morgen uanset hvor højt og hvor længe man skreg eller brokkede sig. Vi trøstede dem, men uden bryst. Vi stoppede dem med deres yndlingsmad lige inden alle i gik i seng (kl 22-23:30) og så var spiseriet slut i seks stive timer. Det ville være synd og sige denne ændring blev modtaget med begejstring. Men efter et par dage gav de alle op og fandt så i at sove disse 6 timer. Det betød også at de var mere veloplagte om dagen og så vidt jeg ved, har det ikke givet dem psykiske sår, de ikke kan overleve i en snæver vending. Jeg havde, indrømmet med god hjælp af min mand, men andre klaret denne tur alene tre gange blot med brysterne pakket godt ind, F.EKS med en badedragt under tøjet eller løbe-bh. Og alle 4 børn er gladeligt amme videre til de blev en 2,5-tre-fire år. I dagtiden vel at mærke.

Det var een af de første steder på den meget stejle læringskurve som hedder “tag lederskab over familien/forældrerollen”. Hvis man kunne sende en sms DIREKTE til deres babyhjerne med teksten “du har meget mere energi til at rive ting i stykker og gnave i ledninger om dagen, hvis du sover om natten” så gjorde man jo det! I stedetfor er man nød til at VISE at “jeg er den voksne og jeg ved du klare dig uden mad nogle få timer og jeg ved du bliver mere frisk om dagen af at sove lidt mere igennem”.

3 søstre i søstersengen

Datter D

Udfordringen denne gang er at vi  ikke har et værelse klar på samme etage som vi selv sover på…. ja man kan gå tør for værelser når man bor i København og har 5 hjemmeboende børn. Så datter D sov hos os til 14 månerer, men både barn og forældre forstyrrede hinanden.  Så vi har lige taget ’God nat og sov godt runden’ for sidste gang i vores liv, med datter D. Hun ammede begejstret ca 6 gange hver nat og stod lige så glad op kl 7. Det betød jeg var træt fra få timer efter jeg stod op og hele vejen gennem dagen. Det betød også jeg kunne ikke huske ord i flæng, så mine samtaler både privat og professionelt havde udviklet sig til underholdende gættekonkurrencer UDEN præmier. Fx når jeg underviste gik jeg indimellem i stå midt i en sætning, fx

Karen: “Hvis I har brug for at vide mere om baby’er som ligger med numsen nedad, kan i høre Smertefri fødsels’s…eh….eh….hvaderdetnudethedder…..sådan een man lytter til???

Kursist: podcast?

Karen: Ja, 1000 tak

Igen var der flyttet en flok red bulls ind i min bil så jeg ikke slog nogen ihjel i trafikken og overskuddet var virkeligt lavt. Fx da min nabo spurte mig om jeg kunne hjælpe med at slå trampolinen op lørdag formiddag, skulle jeg beherske mig for ikke at råbe TAGER DU FUCKING PIS PÅ MIG? Selvom det faktisk var et ganske rimeligt spørgsmål da ca halvdelen af de unger der hopper på den trampolin er født af undertegnede.

godnatlæsning i søstersengen

Første nat Datter D ikke blev ammet sov hun kl 21:30 efter grød og bryst, for så at vågne 5 gange og sidde på sin fars arm og synge vemodige sange fra sit hjemland, indtil hun blev ammet 5:30. Jeg havde dagvagt på fødegangen på Herlev og skulle op kl 05 for at være klar derude kl 07. Jeg skulle i bad, drikke 1 l the og amme før jeg sad i bilen 06:15. Hr Ingversen  havde fået smæk for skillingen, fordi han sad med verdens sureste baby hele natten og var MEGET træt. Jeg havde sjovt nok ikke særligt ondt af ham: Jeg havde for mit vedkommende sovet kl 22-05 og var sørme så frisk som jeg ikke har været i 1,5 år.

Så en vanskelig start, men allerede 2 og 3. nat var hun nede på 2 vågenepisoder, 4. nat 1 og nu vågner hun kun hvis hun er syg eller vi vækker hende – og sover 9 timer i rap i sit eget værelse, som hun deler med Søn A, indtil datter A flytter hjemmefra om et års tid og alle igen har eget værelse.

2 hyggelige alternativer til samsovning du måske ikke har hørt om

Søstersengen

Jeg elsker tanken om samsovning med større børn men jeg dør desværre (af træthed) af det – til gengæld kørte vi søskende seng med stor succes i årevis. De store forlod typisk samsovningen i 8-10 års alderen, men det var tophyggeligt og de sov altså fint. En søskende seng er bare en god stor dobbeltseng som er stillet på den lange led og indrettet til 2-3 søskende. Denne er fra IKEA og var top dejlig også at læse højt i.

Aftenhygge

Hr Ingversen med datter C

Da jeg var ung sagde sundhedsplejersken til mig “Børn går ikke senere i seng bare fordi de har sovet en stor lur om dagen”. Da jeg spurgte om hvor gamle de skulle være før det ikke mere gjald og det var sådan en dag-til-dag-ændring, rimpede hun munden sammen på en lidt sjov måde og svarede ikke. Nå men mine børn går altså meget sent i seng efter en lur. Og jeg synes på ingen måde de skal holdes vågne for at jeg skal have mig-tid om aftnen. Men et der med at putte unger på en 2-3 år i timevis fra kl. 19, som har taget en dejlig 3 timers lur i vuggestuen, gider jeg slet ikke bruge tid på. De får lov til at fedte rundt i stuen om aftenen så længe de ikke forventede mad eller underholdning – og dratter i søvn hos én af os ca kl. 21, hvorpå vi bærer dem ind i søskendesengen.

At amme en dreng i jakkesæt – hvordan bliver man langtidsammer?

Da jeg fik børn var jeg én af de første af mine venner som fik sådan nogle små størrelser og selvom jeg havde været jordemoder i 5,5 år, strakte min baby viden sig ikke ud over den første uge. Jeg havde derfor hellerikke tænkt på hvor længe jeg ville amme. Som så meget andet havde jeg ikke tænkt 2 sammenhængende tanker over amning ud over den der uge. Efter et års tid med min første datter blev én ting dog meget klart: Der var meget lidt overlap mellem hvad hun gerne ville og hvad jeg gerne vil have, hun gerne ville. Hun elskede at bide i ledninger, lege med ting hun overhovedet ikke måtte lege med, stå op kl 5 om morgenen, se teletubbies, spise mariekiks og teste hver eneste børnesikring i hele huset. Allerhelst sejlede hun glad gennem livet uden ble, uberørt af fæle ting som grænser, hårbørster, solcreme og sengetider. Jeg syntes at mine dage gik med at sige NEJ og deale med hyl og frustration. Men noget vi kunne blive enige om var at stene på sofaen i helt igennem zen-agtige ammestunder. Ud af dette blev æblemetoden født.

Æblemetoden

Jeg kunne derfor ikke drømme om at vænne hende fra og besluttede at vente og se hvornår hun selv sagde stop. Det gjorde hun gradvidst efter 2 år og 3 måneder. For os ville det have været decideret åndsvagt ikke at amme videre til den alder. Da hun var ca 2,5 år havde vi helt andre ting sammen: Vi snakkede, sang, tegnede, læste bøger mens vi krammede, så brysthyggen var blevet overflødig.

De næste 2 piger kørte jeg på samme måde og var meget stolt over hvor smertefrit de afvænninger kørte. De slap stammen som små modne æbler uden en eneste tåre….og pralede stolte af at være store piger som ikke mere fik babs, men måtte få neglelak på deres bittesmå negle og en cola (begge dele en meget sjælden gang) i stedet.

Så fik jeg det der lille drenge-æble på 5050 g og indrømmet, da der røg lidt testostron ind over amningen var det noget sværere at få det æble til at falde. Men da knægten skulle starte til fodbold, 3 år og 10 måneder og jeg for længst var i IVF behandling for at få hans lillesøskende fik jeg ham overtalt til at sætte et punktum bag babserne.

Hvordan man amme en lille piranja med skarpe tænder

Ja hun har tænder, men det har hundehvalpe også selvom de får pat, og de ved bedre end at bide i brysterne. Når det er sagt er der tandmærker efter fortænderne i overmunden, dem i underbunden isoleres  heldigvis fra tungen. Råb højt AAAAVVVV  og tag til barnet fra, hvis hun bider, så hun ved det er no go. Men det er sjældent de bider og jeg har kun én gang på 14 års amning fået et sår af en mælketand.

Datter C og søn A tandemammer

Tandemamning

Jeg blev gravid i første forsøg den måned min 3. datter blev 2 hvor vi havde tænkt der nok ville gå noget tid pga min høje alder (39, dengang). Hun var stadigt et begejstret ammebarn og jeg bestemte at hun skulle have lov at blive ved så længe hun gad. I graviditeten var mine gravide bryster noget ømme og ugavmilde med mælk.

Efter fødslen slap jeg til gengæld hurtigt af med den der lede mælkespænding på 2. dagen efter fødslen. Lillebror forsynedes sig med ca 10% af mælken, faldt udmattet i søvn og så tømte storesøster lige 2 kæmpebryster. Hun var slet ikke sulten til aftensmaden den dag. Bror og søster ammende sammen i 4 måneder, til hun havde vænnet sig til at han var der og gav slip på brysterne. Jeg havde de mest fredelige eftermiddage med dem begge ved brystet og vil anbefale det til alle, som kan forestille sig at amme 2 børn på en gang.

høj alder giver fredelige amninger

Reaktioner på langtidsamning

Jeg ammede som sagt min søn til han var 3 år og 10 måneder. Han bliver 2 meter høj indenfor de næste 10 år og lignede i den alder allerede et skolebarn.

Jeg syntes det var yndigt og naturligt.

Han syntes det var yndigt og naturligt.

Men ikke alle vi mødte syntes det var yndigt og naturligt – for at sige det mildt.

Jeg er blevet smidt ud de meste mærkelige steder, skældt ud og skammet ud for at amme både i Danmark og udlandet – nedstirret og fnøset af. Den gang  jeg var ung, smuk og sød. Jeg har måtte pudse Hr Ingversen på adskille individer. Men alt stoppede da jeg blev 40. Nu tør ingen nærme sig.

Attitude

Nogen siger ”jeg bliver aldrig generet, når jeg ammer offentligt og jeg har ammet EN MASSE offentligt”, det tror jeg 100% på, for det blev jeg hellerikke med Eik og Idis fordi jeg var blevet en sur gammel heks, og ligner en sur gammel heks, med en kombardo- løvetæmmer-attitude. Men det kan ikke nytte noget man skal vokse den sygeste bad ass udstråling for at amme offentligt. Unge, søde, bløde forældre skal også kunne amme i fred.

Selv når de var på besøg andetsteds, her hos Oma, sov de 3 ældste helst i samme seng

Vi forlader nu amningen – AM(M)EN og går over i DIY:

Næste blogindlæg handler om hvordan du for et ydmygt beløb laver en DIY maveafstøbning i kunstnerkvalitet på dig selv eller andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait