Hvad er det helt særlige ved danske kvinder?

I sommer var jeg inde og se Barbie filmen med mine 2 mellemste døtre i en film Noir biograf i Prag, hvor vi var de eneste i lyserødt. Alle andre havde valgt at troppe op i intellektuel-klasse sort og som filmen skred frem viste det sig at de havde fattet lidt mere end jeg havde. Barbie filmen er, under sin lækre facade, et hårdtslående feministisk manifest og kampråb. Et af de mest slående citater var teenageren Sasha som siger “Everyone hates women. Men hate women and women hate women. It’s the one thing we can agree on.” Se I øvrigt America Ferrera’s tale https://youtu.be/CBqlDWHkdHk?si=Gw5VGxxrWkW-vLvR

Skulle Barbie føder, kan det være hun føder hjemme, som hun har gjort mange gange her i huset.

Og det var her, jeg tænkte at jeg måtte skrive den her blog, for danske hader kun hinanden i ret begrænset omfang. Ja, jeg kan godt se at især kvinder i offentligheden får utrolig meget bøllebank for små og store faglige fejltagelser (mere end mændene gør) hvor deres udseende, seksualitet, familieforhold og en masse følelsesmæssige relationer helt uretfærdigt bliver inddraget i deres arbejdsmæssige forhold og dispositioner. Fx Katherine Diez, Jytte Vikkelsøe, Helle Thorning og Pernille Skibber. Men vi kan altså noget her i Danmark, hvor kvinder IKKE nødvendigvis hader kvinder. Hvad danske mænd helt præcist gør må de selv rode med, men der er plads til forbedring – men så igen: Hvem giver slip på 10.000 års priviligerier og overherredømme uden at mukke lidt?

Jeg har igennem mit lange liv hørt utrolig meget om hvor dragende, mystiske og feminine diverse udenlandske kvinder var i forhold til de danske. Jeg gider ikke engang at gentage alt det bras, men i forlængelse af mine seneste to blogs om at rejse, vil jeg gerne hæve min milde røst i lovsang af den danske kvinde. Jeg tror i virkeligheden klagerne over danske kvinder handler om at vi ikke gør alt for at få opmærksomhed af mænd, men faktisk også ser og anerkender hinanden – DE ANDRE KVINDER. Det er der tydeligvis nogle mænd, som ikke synes er det fede. Danske kvinder bør få anerkendelse af både os selv og andre, for hvor rocker seje vi har været i at overkomme 10.000 års patriarkat at blive selvstændige og selvforsørgende, både økonomisk og følelsesmæssigt, på få generationer.

Vi er ikke perfekte, men bare ret skønne. Jeg har rejst i over 25 lande, har nær familie i 4 nationer og boet i længere tid i 5 lande. Men jeg flytter aldrig fra Danmark, selvom klimaet, indrømmet, er skralt (se mine 2 blog om at rejse Rejse med børn 1: Ro på Rejsen Rejse med børn 2: Varm Vinter). Både af hensyn til mig selv og fordi mine 5 børn skal vokse op her.

FORDI

  1. Nul pipkuk: Daginstitutioner i Danmark er af rimelig kvalitet og til at betale. Og der er mening med galskaben: Man kan faktisk få børn og arbejde, selv som enlig. Sådan er det kun meget få steder i verden. Fx i Holland skal man helst arbejde for at have råd til et OK liv, men en institutionsplads koster 15.000 kr om måneden…pr barn…unden søskenderabat eller andre formildende omstændighedder. Men også her i Danmark skal vi værne om muligheden inden den forsvinder eller tilbuddet bliver så ringe, det ikke er forsvarligt at sætte sine unger i daginstitution.
  2. Nu skal din mand og jeg rigtigt hygge os: Danske kvinder kvidrer som regel ikke løs med min medbragte mand, imens de totalt ignorerer mig. De opfører sig ikke som om den har en tap/penis er bare mest interessant.
  3. Del og hersk: Danske kvinder snerrer ikke af mig eller taler overlegen til mig, for så sekundet efter at være slik søde overfor min medbragte mand. Med danske kvinder undgår jeg, som regel, udefra kommende splitting i parforholdet, hvor min mand siger “hvor var hun sød”, og jeg tænker “ja overfor dig, MEN fucking fanden gale mig IKKE over for mig”.
  4. Danske kvinder ser som regel smukke og feminine ud uanset alder og kan ofte klare sig selv økonomisk og socialt. De tror ikke moderskab = aseksualitet. Men de er ikke bange for at have deres helt egen stil og stikke ud, hvis det matcher deres indre bedre. 
  5. ”Føj jeg synes også det er svært at…”Danske kvinder er tit meget ærlige og autentiske, også omkring det som er svært i deres liv og fortid. De virkeliggør begrebet empowering – af sig selv og hinanden. Danske kvinder går sjældent spontant og prompte ind i en magtkamp med mig omkring diverse åndssvage emner. De manipulerer meget lidt.
  6. Sisterhood: Danske kvinder kan tilbyde noget reelt dybfølt søsterskab i mange sammenhænge: Familie, studie, arbejde, naboer og fritid. De er gode til at udtrykke kærlighed, taknemmelighed og hengivenhed overfor hinanden. Jeg føler mig faktisk som et rigtigt menneske, interessant og værdifuld, når jeg sammen med danske kvinder. 
  7. Linda P: Danske kvinder er mega sjove, og går heller ikke af vejen for selvironi og sort humor. De er også gode til at have det sjovt, finde på mærkelige ting, tage på eventyr og grine helt ned i maven. Både sammen med deres venner, familie, kærester og alene. Jeg glæder mig allerede nu til Slutty Mary-touren i maj, Linda!!!
  8. “Jeg hører og ser dig”: Danske kvinder er generelt meget til stede i deres kontakt både med andre kvinder, andre køn og børn.
  9. Danske kvinder kombinerer tit ild&vand: Nemlig børn og erhvervsarbejde på smukkeste vis. De bryder lige VUPTI med generationers undertrykkelse og ulighed mellem kønnene, men betaler en høj pris med dobbeltarbejde, stress og dårlig samvittighed. Men de giver og får det bedste fra begge verdner: Er gode nok forældre og gode nok kollegaer/iværksættere/chefer. Jo det er hårdt, men muligt! Jeg kender ingen som danske kvinder, det kan sige pyt til en nuldermand i hjørnet, en plet på kjolen eller en ugle i nakken – og fordi de ikke dømmer andre kvinder hårdt, dømmer de tit hellerikke sig selv. Se jer selv som forbilleder ude i verden. Og uden ironi overhovedet: Jeg bøjer mig i støvet for dem som hjemmepasser deres børn uden at blive skingrende sindssyge. Jeg kunne ikke, men al respekt til jer som kan.

Kvindecirklen – min personlige historie om at blive reddet af kvinder

Da min lille søn kom til verden dødfødt Vidars Fødsel var hverken (sviger)forældre, mand, job, terapi eller religiøs opvågning min primære daglige redning. Hr. Ingversen gik på job og børnene i skole, så selvom jeg fik afledning og kram fra dem om aftenen og i weekenderne. Men ugedagene var mine egne, både på min sorgorlov og i svære år før det. Omsorgen kom i ugedagene fra Kvindecirklen: Nogle af mine gode venner, min søster, vage bekendte, kollegaer og naboer som alle på hver deres måde og i forskellig grad slog ring omkring mig hvor jeg var i problemer og i sorg over infertilitet, arbejdslivet som jordemoder (min arbejdsplads, en skøn fødeklinik, lukkede og hele arbejdssituationen som jordemoder sejlede af h* til på grund af ringe løn og ringere arbejdsvilkår Hvad er ligheden mellem jordemødre og burhøns? ) og da det var allerværst: En mistet søn. 

Nogle fornemmede meget tydeligt at jeg behøvede stammens kloge kvinder til at helbrede mig og de holdt mig/hev mig igennem/reparerede mig/empowerede mig/hyggede om mig.  Både emotionelt, praktisk og spirituelt. Men nu er det ikke så nødvendigt mere, og jeg har ikke det samme behov for kontakt og omsorg mere. Det sjove er at efter Idis’ dåb i juni gav mange slip – stoppede omsorgen – ubevidst eller bevidst “nu er alt er godt, vi behøver ikke være der på den måde mere”.

Men jeg fik virkeligt meget healing og omsorg da jeg havde brug for det❤️ også af travle kvinder i konstant tidsnød med fuldtidsjob, børn og gamle, syge forældre. Det er så stort, magisk og fint – og et fænomen jeg ikke hører beskrevet så meget – bortset fra en veninde fra min sorggruppe, som har oplevet det samme. Så hey tænk vi har et samfund som fungerer sådan: At for mange kvinder laver netværket lige spontant et smukt energi-net, som fanger een på vej ned til at splatte ud på bunden!!! Det er jo fantastisk. Så mangler mændene lige at gøre den efter, men når jeg ser initiativer som “mand 21” (https://mand21.dk ) tror jeg de faktisk er på vej ud af starthullerne. Jeg har malet fænomenet :

Værn om det

Så ret ryggen danske kvinder og vid at I har noget helt unikt og værn om det: Det ER svært at komme ud af døren om aftenen/i weekenden efter en lang dag/uge. Jeg er indimellem i bedste teenagerstil nappet en energidrik for at kvikke op, fordi jeg var træt og ikke rigtig havde lyst til at se venner: Jeg er godt klar over, at trenden er at mærke efter i alle afkroge af sin fysik og psyke om man virkeligt har LYST, ENERGI OG OVERSKUD, inden man går ud af døren. Men kom afsted selvom du er slatten som en overkogt porre. Jeg kan godt se at kapitalismen hellere vil have os hjemme foran skærmen: Give maks gas på arbejde om dagen og ikke bruge energi på at hænge ud med veninder når vi har fri. Men hvis vi ikke værner om de venskaber, er vi på spanden, om ikke før så hvis/når livet en dag giver bølle bank i form af skilsmisse, alvorlig sygdom, dødsfald eller andet rigtig grimt. En partner, familie og børn er IKKE nok. Og vi går glip af hinandens enorme kvaliteter og venskab i vores liv.

Hvad er din favoritegenskab hos danske kvinder?

Næste blog handler om ondskab, som til min store overraskelse er et gennemgående tema på psykologi. Det første område indenfor ondskab, jeg tager fat på, handler om ondskab på arbejdspladsen. Her møder vi onde personager, præcis som i eventyrene, bare helt igennem virkelige ude i din og min hverdag. Og svarer på hvorfor det kan slå dig ihjel, hvis du ikke reagerer i tide, især hvis du er en mand. Nice to know.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait